Održana pokazna vježba VZO Cestica

Na području općine Cestica djeluju četiri doma za smještaj starijih i nemoćnih osoba te su čelnici VZO-e u dogovoru s rukovodstvom Doma „Matija“ u Babincu za ovogodišnju vježbu razradili plan gašenja i spašavanje unesrećenih osoba iz zapaljene zgrade spomenute ustanove.

Sama vježba održana je 19. svibnja u 17 sati uzbunjivanjem vatrogasnih postrojbi DVD-ova iz Gradišća, Velikog Lovrečana, Virja Križovljanskog, Gornjeg Vratna, Cestice i Babinca. Ubrzo je stigla vatrogasna postrojba DVD-a Lovrečan-Dubrava koja je uz unutarnju navalu ušla u požarom zahvaćene prostorije gornjeg dijela doma, uz evakuaciju unesrećenih iz potkrovlja doma. Spašavanje korisnika iz vatrom zahvaćene zgrade odvijalo se na zapadnoj strani, kroz pomoćni izlaz, a dio unesrećenih na nosilima je dopremljen i na južni izlaz.


O vježbi spašavanja korisnika iz objekta Igor Šemuga, pomoćnik ravnatelja je rekao: „Vježba je zapravo bila simulacija požara u potkrovlju Doma koji se proširio na jedan dio prizemlja. Smatramo da nam je taj dio najkritičniji pa smo se upravo za taj dio odlučili i stvarno pripremiti. Unesrećeni su tom prilikom bili i pripadnici DVD-a Babinec, a ozljede koje smo predvidjeli bile su razne blaže i teže opekotine ruku, trovanje dimom, stanje šoka. Samu evakuaciju nadzirala je tvrtka Konspekt – sigurnost d.o.o iz Zagreba s kojom već dugi niz godina surađujemo po pitanju zaštite na radu, a vježba je dogovorena sa zapovjednicima vatrogasnih društava koje djeluju na području općine Cestica.“

Kompletnom vježbom rukovodio je zapovjednik VZO-e Milenko Biškup, a u lokalizaciji požara sudjelovalo su vatrogasci DVD-a Virje Križovljansko, Gornje Vratno, Gradišće i Križovljan- Cestica, a potonje je uspješno pogasilo požar koji je buknuo na prostoru za odlaganje otpada. Spomenimo kako su u vježbi korištena tri navalna vozila i više kombi vozila te odgovarajuća oprema za spašavanje iz dimom ispunjene zgrade. Prva pomoć unesrećenima pružena je na vanjskoj terasi, a istu su potrebnima pružilo je medicinsko osoblje.

 

 


Po održanoj vježbi vatrogasci su bili postrojeni ispred Vatrogasnog doma DVD-a Babinec, a uz predstavnike Doma za starije i nemoćne osobe „Matija“ istome su prisustvovali i zamjenik načelnika Josip Borak, zatim Antun Knezoci, predsjednik domaćeg Društva i počasni predsjednik VZO Cestica, kao i pripadnici vatrogasne mladeži iz mjesnog društva i DVD-a Lovrečan Dubrava koji su kao „unesrećeni“ sudjelovali u vježbi.

Nazočnima se obratio Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, koji je čestitao na dobro izvedenoj vježbi i naglasio da su vatrogasci Zajednice u svibnju mjesecu, proslavili blagdan  zaštitnika svetog Florijana, podijelili svim domaćinstvima na području općine Cestica letke s osnovnim podacima o opasnostima i potrebnim postupcima kod spaljivanja suhog raslinja i biljnih otpadaka i mjerama koje je potrebno poduzeti ako dođe do požara, a istaknuo je da su, svaki na svom području, utvrdili ispravnost hidrantske mreže. Na besprijekorno odrađenoj vježbi vatrogascima je čestitao član Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Božidar Plečko, naglasivši potrebu daljnjeg usavršavanja i školovanja kadrova, a što je potrebno zbog sve većih izazova koji pred vatrogastvo stavljaju potencijalne nesreće koje donose nove tehnologije, tehnološki razvoj i opasnosti koje su s time povezane. Čestitku na odrađenoj vježbi vatrogascima je uputio načelnik Općine Mirko Korotaj, a u svom izlaganju napomenuo je da će općina Cestica unatoč krizi s istim iznosom podupirati rad vatrogasnih društava i nabavu vatrogasne opreme.

 


Završni dio vatrogasnog druženja nastavljen je prigodnim domjenkom koji je priređen u dvorani vatrogasnog doma  DVD-a Babinec. 

Franjo Talan