Muzej vatrogastva

Varaždinsko je područje, kao kolijevka hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva, kroz posljednjih 145 godina bivalo regijom sa izrazito bogatim i plodonosnim radom vatrogasnih organizacija. Odražava se to i dan-danas, kako u kvalitativnom razvoju samog vatrogastva, tako i u utjecaju naših organizacija na ukupan društveni život pojedinih sredina.
Stoga u nastavku donosimo nekoliko crtica sa zanimljivostima iz života i rada vatrogasnih organizacija na području Varaždinske županije.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

O Muzeju
Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu jedini je prostor u Republici Hrvatskoj sa stalnom izložbom eksponata iz bogate i duge povijesti hrvatskog vatrogastva te zaštite od požara.

    
Pročelje segmenta Vatrogasnog doma DVD-a Varaždin u kojem se nalazi Muzej hrvatskog vatrogastva


Ulazni prostor sa promidžbenim materijalima i Knjigom utisaka

    
Pogled na dio eksponata u prizemlju (lijevo) i na prvom katu (desno)


Jedna od vitrina s osobnom vatrogasnom opremom s početka 20. stoljeća


Osobna kaciga i vježbateljska zviždaljka Mirka Kolarića, “učitelja hrvatskog vatrogastva”


Vatrogasna kaciga britanskih vatrogasaca iz viktorijanskog doba (poklon udruge Operation Florian)

Povezanost Varaždina, vatre i vatrogastva razumljiva je svakome tko poznaje povijesne činjenice. Grad Varaždin u prošlosti su poharali katastrofalni požari. Svakako najveći i najstrašniji požar Varaždin bilježi 1776. godine na sam dan Uskrsa (24. – 28. travnja) kada je izgorjelo 385 stambenih objekata. Upravo ovaj događaj uvelike je obilježio povijesni razvoj grada jer znamo da je time završen period koncentracije hrvatske vlasti u Varaždinu, a čime Varaždin nakon samo 20 godina gubi status glavnog hrvatskog grada.
Upravo radi velikih požara građani su se počeli organizirati te prišli osnivanju gradske organizacije za zaštitu od požara. Magistrat grada Varaždina potvrdio je osnivanje vatrogasne organizacije 17. srpnja 1864. godine i dao joj naziv «Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu». Time je ustrojeno prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske odnosno jugoistočne Europe.

Slijedom duge povijesti i bogate tradicije varaždinskog vatrogastva, u Varaždinu je 18. lipnja 1994. godine, a povodom obilježavanja 130. obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, otvoren Muzej hrvatskog vatrogastva. Spomenuto Društvo, kao najstariji DVD u ovom dijelu Europe, ujedno je i vlasnik ovog muzeja.
Muzej je otvorio tadašnji predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić uz nazočnost velikog broja vatrogasaca iz cijele Hrvatske i građana grada Varaždina. Već istog dana muzej je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman pohvalivši pritom uređenje muzejskog prostora te izložene eksponate. Spomenimo kako i 10 godina nakon službenog otvaranja, a u okviru obilježevanja 140. obljetnice osnutka varaždinskog Društva, Muzej posjetio i aktualni predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.
U prikupljanju muzejskih eksponata sudjelovali su građani Varaždina i okolice te dobrovoljna vatrogasna društva. Isti su na zamolbu muzeja poklanjali razne sprave i opremu poput vatrogasnih štrcaljki vožnjača, stare motorne pumpe, vatrogasna odličja, diplome, kacige, odore, maske, sablje, trube, keramiku, slike te stručnu literaturu. Vrlo vrijedne izložbene eksponate prigodom otvorenja muzeja donirali su potomci Mirka Kolarića, «učitelja hrvatskog vatrogastva».

 

Eksponati u prizemlju Muzeja

  

U ukupnom broju eksponata (preko 1200) oko 300 ih je razmještenih u stalni postav odnosno prizemlje (vozila, pumpe, veća oprema) i 1. kat (barjaci, sablje, odore, kacige, znakovlje, diplome, spomen albumi, i sl.).

 
Najstarija sačuvana zastava varaždinskog DVD-a s početka 20. stoljeća

Kroz muzejske prostore od njegova je otvorenja prošlo mnogo posjetitelja. Uz visoke državne dužnosnike prigodom otvorenja muzeja, bogatoj tradiciji «kolijevke hrvatskog vatrogastva» posjetom su svjedočili visoki županijski i gradski čelnici te mnoštvo zainteresiranih građana. Poseban je značaj posjet više od 8000 učenika škola iz cijele zemlje kojima su tom prilikom prezentirana osnovna znanja o tome kako se ponašati da ne nastane požar odnosno kako ga ugasiti kad do požara i sličnih opasnosti dode. Muzej je posjetilo i više od 3000 vatrogasaca iz oko 200 dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih vatrogasnih postrojbi.
Raduje činjenica kako osnovna saznanja o ovome muzeju imaju i pripadnici vatrogasnih organizacija stranih zemalja pa su tako Muzej hrvatskog vatrogastva posjetila visoka izaslanstva vatrogasnih organizacija iz Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Južne Koreje, Mađarske, Njemacke, Slovačke, Slovenije, Švedske, Ukrajine i Velike Britanije. Raduje i činjenica kako su Muzej u nekoliko navrata posjetili i čelnici Međunarodnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF), krovne međunarodne asocijacije nacionalnih vatrogasnih organizacija.

… s jednog od brojnih posjeta Muzeju

Posjetitelji se vrlo pohvalno izražavaju o samome muzeju, a posebice o urednosti i gostoprimstvu što se može vidjeti u knjigama utisaka.
Unatoč skromnim financijskim sredstvima za održavanje, želja je članova DVD-a Varaždin da se broj eksponata poveća kako bi ovaj prostor poprimio razinu koju zaslužuje bogata prošlost Varaždina, kolijevke hrvatskog vatrogastva.

Posjeti
Posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu moguć je svakim danom uz prethodnu najavu (vidi podatke za kontakt).

Više informacija o Muzeju možete naći ovdje

Kontakt:
Adresa: Trenkova 44, 42000 Varaždin

Tel.: 01/3689-164

Mob.: 091/112-0013

e-mail: muzej@hvz.hr

Voditelj muzejske zbirke: Vedran Runjić