Smotra vatrogasnih postrojbi DVD-ova s područja VZG Novi Marof

Prve nedjelje u lipnju, nakon završenih svih aktivnosti vezanih uz “Svibanj – mjesec zaštite od požara”, održana je smotra vatrogasnih postrojbi s područja VZG Novi Marof, u koju je uključeno i djeluje ukupno 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Smotru je izvršio gradonačelnik Novog Marofa mr. sc. Darko Hrenić, uz nazočnost rukovodstva Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa, predsjednika VZG Nedeljka Vukalovića, zapovjednika VZG Zdenka Lackovića i tajnika Dalibora Puškadija, te ostalih gostiju i uzvanika. Na smotru se odazvalo 90-ak operativnih  vatrogasaca iz svih Društava sa područja djelovanja VZG, te se gradonačelnika upoznalo sa stvarnim stanjem opremljenosti svih vatrogasnih postrojbi na području grada.

 


Još 2009. godine sva Društva, osim DVD-a BOR i DVD-a BBS Podrute, opremljena su sa po 10 kompleta zaštitnih odora, kaciga, čizama i rukavica, te DVD Novi Marof sa 35 takovih kompleta. Nakon toga u naredne dvije i pol godine uložili su se dodatni napori oko osposobljavanja operativnih vatrogasaca, oko riješavanja što većeg broja liječničkih pregleda za iste operativce, te oko obnove voznog parka svih Društava, prvenstveno novijim kombi vozilima za prijevoz ljudstva.

U tom smjeru u VZG Novi Marof postignuti su sljedeći pozitivni rezultati: od srpnja 2009. do sadašnje smotre postrojbi VZG Novi Marof , u raznim zvanjima, specijalnostima i drugim vidovima osposobljavanja osposobljeno je više od 350 članova i članica DVD-a sa područja VZG Novi Marof, ali i sa područja VZG Varaždinske Toplice, VZO Breznički Hum, VZO Breznica, VZO Visoko i DVD-a Ljubešćica.

Ukupno više od 110 operativnih vatrogasaca svih DVD-a u VZG Novi Marof ima obavljen liječnički pregled te može operativno djelovati. U dvije i pol godine za potrebe prijevoza članstva nabavljeno je ukupno  6 kombi vozila i to:za DVD Novi Marof nabavilo se novo kombi vozilo Peugeot Boxer 2009., DVD Oštrice dobilo je kombi vozilo Renault Master 2004. godište, DVD Remetinec Opel Vivaro 2006., DVD Završje Opel Vivaro 2003., DVD Podevčevo Peugeot Boxer 2002., te je za DVD Sudovec ovih dana nabavljeno kombi vozilo VW 2002. god. Sljedeće Društvo koje je na redu za zamjenu vozila je DVD Strmec koji ima vozilo iz 1996, i to će biti u planu VZG u narednom razdoblju.


Nakon izvršene smotre gradonačelnik Darko Hrenić, izrazio je zadovoljstvo, takvom ospsobljenošću, opremljenošću i voljom koja krasi vatrogasce novomarofskog područja, te je naveo da će se zauzeti da se na smotri uočeni nedostaci što prije i na najadekvatniji način i uklone, a vezani su uz nabavku neophodne skupne vatrogasne opreme i armatura.

Po obavljenoj smotri, upriličena je i podjela diploma novim vatrogascima, vatrogascima prve klase, dočasnicima i dočasnicima prve klase koji su završili tečajeve za ta zvanja u ovoj školskoj godini 2011.-2012.

Nedjeljko Vukalović