Članovi DVD-a Radešić obilježili 120 godina rada PGD-a Leskovec pri Krškem

Svoju  47-godišnju suradnju i prijateljske veze PGD Leskovec pri Krškem i DVD Radešić obilježili su još jednim svečanim događajem.  Dana 8. rujna vatrogasci DVD-a Radešić bili su gosti svojih prijatelja u Sloveniji povodom 120. godišnjice „gasilstva v Leskovcu pri Krškem“.

Bila je to prilika da domaćini ugoste svoje prijatelje i upoznaju ih sa znamenitostima svoga kraja. Tako su vatrogasci iz Radešića u prijepodnevnim satima uz vodstvo domaćina Franca Arh, Stanka Žičkar i Aleša Kranjčević posjetili Gen-svijet energije  – interaktivni multimedijsku centar. Kroz kratki edukativni program vatrogasci su upoznati sa tehnologijom rada i proizvodnje el. energije kao i radom NE Krško te su im prezentirane prednosti i nedostaci korištenja nuklearne energije. Kroz prezentacije i praktične pokuse posjetitelji su se mogli i sami uvjeriti u načine dobivanja i korištenja el. energije što je billo posebno zanimljivo mlađim članovima.


U popodnevnim satima započeo je program proslave 120 godina PGD-a Leskovec pri Krškem svečanom sjednicom u osnovnoj školi u Leskovcu gdje su vatrogasci iz Radešića uručili poklone slavljenicima, a zaslužnim „gasilcima“ brončane i srebrne medalje te plamenice za promicanje zajedničke suradnje i druženja kroz desetljeća.

 

 

 


Nakon svečane sjednice, pod vodstvom zapovjednika GZ Krško i zapovjednika PGD-a Leskovec Boruta Arh, ulicama Leskovca u pratnji krških mažoretkinja te puhačkog orkestra Kapele, uslijedio  je mimohod  od preko 250 vatrogasaca iz cijele Gasilske zveze Krško te vatrogasne tehnike iz povijesnih dana pa do najmodernijih vozila.

Dopredsjednik GZ Slovenije, Janez Groboljšek slavljenicima je uručio plaketu GZ Slovenije na središnjoj svečanosti kod vatrogasnog doma gdje je i DVD-u Radešić dodijeljena plaketa PGD-a Leskovec povodom ovog visokog jubileja u znak dosadašnje suradnje i prijateljstva.

Predsjednik GZ Krško  Avgust Mlakar predao je predsjedniku PGD-a Leskovec Francu Arh ključeve novog zapovjednog vozila marke Nissan Pathfinder  te samousisnu motornu  crpku  čime je okrunjena ova velika vatrogasna svečanost.

Predstavom u ulogama „Franclja in Tineta“ sve okupljene zabavili su članovi Kulturnog društva Leskovec pri Krškem, a uz vesele zvuke Kvinteta od oka druženje je potrajalo dugo u noć.

Višedesetljetna suradnja dvaju društava bila je temelj uspješno odrađenog projekta IC-EU Interkulturalno EU partnerstvo što je još više zbližilo ove dvije regije i općine.

Uz vatrogasce iz DVD-a Radešić na jubileju su bili prisutni dopredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović,  načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić te potpredsjednik  općinkog vijeća Stjepan Jakopčić.


Martina Bukal