Završena osposobljavanja u Novom Marofu

Sukladno planu i programu rada VZG Novi Marof, vezano uz osposobljavanje vatrogasnih kadrova u školskoj godini 2012.-2013., planirani programi osposobljavanja za zvanje “vatrogasac” i “vatrogasac 1. klase” završnim su ispitima privedeni kraju u posljednjem vikendu mjeseca travnja..

Oba programa započela su još u siječnju, ali zbog vremenskih uvjeta, dugotrajnog snijega i nemogućnosti održavanja praktičnog dijela obuke isti su bili produljeni više od planiranog. Za zvanje “vatrogasac” održana su dva programa i to prvi u Novom Marofu, a drugi u Sudovcu. Od ukupnog 66 prijavljenih kandidata na početku programa,  završnom ispitu pristupilo je i steklo zvanje “vatrogasac” njih 57, od čega i 20-ak pripadnica ljepšeg spola.

Polaznici i polaznice programa bili su iz svih općinskih zajednica s područja južnog dijela Varaždinske županije, odnosno s područja nekadašnje Općine Novi Marof, tako da je VZG Novi Marof dobila 34 nova “vatrogasca” u DVD-ima Novi Marof, Remetinec, Sudovec, Završje i “Bor” Novi Marof. VZG Varaždinske Toplice bogatija je za 6 novih “vatrogasaca” u DVD-ima Leskovec i Varaždinske Toplice. VZO Breznički Hum dobila je 4 nova “vatrogasca” u DVD-u Ščepanje, iz VZO Breznica bilo je 6 polaznika koji su stekli zvanje “vatrogasac” i to iz DVD-a Brstec, dok je 7 članova i članica DVD-a Ljubešćica također steklo zvanje “vatrogasac”.


Usporedno s održavanjem navedenih programa, održan je i program te završni ispiti za zvanje “vatrogasac 1. klase”, na koji se prijavilo 35 kandidata, a isti uspješno i završilo njih 33. Iz VZG Novi Marof bilo je 12 polaznika i to iz DVD-a Novi Marof, Sudovec i Strmec, zatim iz VZG Varaždinske Toplice 2 iz DVD-a Leskovec, iz VZO Breznički Hum 9 polaznika iz sva DVD-a Ščepanje, DVD Breznički Hum i DVD Radešić, potom iz VZO Breznica također 9 polaznika iz DVD-a Bisag i DVD-a Drašković, te iz VZO Visoko 1 polaznik iz istoimenog DVD-a.

Potrebno je još navesti da je nekolicina članova novomarofske vatrogasne postrojbe bila i na osposobljavanjima koja su organizirana od strane VZ Varždinske županije, tako da su trojica operativnih vatrogasaca prošla program usavršavanja za specijalnost “rad s aparata za zaštitu dišnih organa”, a dvoje ih je prošlo program osposobljavanja za voditelje vatrogasne mladeži.

Podjela uvjerenja i diploma za ovogodišnja stečena zvanja biti će tijekom mjeseca svibnja, odnosno manifestacije “Svibanj – mjesec zaštite od požara”.

Nedeljko Vukalović