Franjo Vuradin primio plaketu s likom Mirka Kolarića

Na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice koja se održala 3. svibnja u Rijeci, dan uoči spomendana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, novomarofski vatrogasni veteran, počasni dopredsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof, Franjo Vuradin odlikovan je najvišim vatrogasnim odlikovanjem Hrvatske vatrogasne zajednice, Poveljom i plaketom s likom Mirka Kolarića.

Navedeno priznanje dodjeljuje se zaslužnim vatrogascima koji su kroz svoj život razvijali i unapređivali vatrogastvo kao struku, dobrovoljstvo i volonterizam kako način života, te bili operativni vatrogasci veći dio svog vatrogasnog staža, obavljajući i odgovorne zapovjedne dužnosti. Koliki je značaj tog odlikovanja govori u prilog činjenica da je navedeno priznanje u ovoj godini dobilo samo 5 osoba iz cijele Hrvatske, a Franjo Vuradin bio je jedini iz sjeverozapadnog dijela Lijepe naše, koji pokriva četiri županije.


Franjo Vuradin započeo je svoj vatrogasni put daleke 1958. godine i to učlanjivanjem u redove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Strmec, u rodnom selu. U istom društvu nekoliko godina obnašao je dužnost tajnika, odnosno blagajnika, da bi se preseljenjem u Novi Marof, 1968. učlanio u DVD Novi Marof, čiji je član i danas.

U novomarofskom vatrogasnom društvu obnašao je dužnost zamjenika zapovjednika DVD-a u tri mandata, zapovjednik Društva bio je u periodu od 1980. do 1989. godine, da bi od 1990. do 2005. bio dopredsjednik DVD-a Novi Marof, a 2005. postaje počasni dopredsjednikom Društva, što je i danas. Na višim razinama organiziranosti vatrogastva na području Novog Marofa obnašao je dužnost zamjenika zapovjednika Vatrogasnog saveza općine Novi Marof te je bio član Skupštine vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

U svom polustoljetnom vatrogasnom stažu Franjo Vuradin prošao sve strukture članstva u vatrogasnoj organizaciji, od pripravnika u DVD-u Strmec, ispitanog vatrogasca, pa sve do stjecanja časničkog vatrogasnog zvanja. Kao vatrogasni dužnosnik uspješno je u raznim prilikama predstavljao hrvatsko vatrogastvo i van granica Republike Hrvatske, promovirajući i spajajući na taj način hrvatsko vatrogastvo s inozemnim vatrogascima. Svoja znanja i iskustva prenosio je i na mlađe generacije vatrogasaca kao predavač u osposobljavanju vatrogasnih kadrova. Njegovom inicijativom i zalaganjem u novomarofsko Društvo učlanio se veći broj mladeži i djece, koji danas čine okosnicu vatrogasnih postrojbi i u DVD-u Novi Marof, ali i u ostalim Društvima s područja VZG Novog Marofa.

Nedeljko Vukalović