Proslavili Florijanovo i blagoslovili navalno vozilo u Cestici

Proslavu blagdana zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana članovi VZO Cestica, od osnutka Zajednice, priređuju najbliže nedjelje kalendarskom blagdanu tog svecu, a koji se slavi i kao Dan hrvatskog vatrogastva. Tako je i ove godine proslava održana u 5. svibnja, a  domaćin ovogodišnje proslave bio je DVD Gornje Vratno, najstarije društvo na području općine Cestica.

Prema programu proslava je trebala započeti budnicom uz limenu glazbu predvođenu prof. Darkom Navojem. No jaka kiša program je skratila i umjesto mimohoda kroz naselje glazba je zasvirala na trijemu ispred ulaza u društveni dom, a potom i pod novopostavljenom sjenicom u parku u ulici Matije Gupca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Postrojavanje vatrogasnih postrojbi izvršio je zapovjednik Zajednice Milenko Biškup, a potom je formirana tradicionalna procesija prema župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu. Poslije mise, pred crkvom je vlč. Ivan Košić blagoslovio navalno vozilo DVD-a Gornje Vratno, a potom je načelnik Mirko Korotaj simbolično predao ključeve predsjedniku Darku Majhenu. Novonabavljeno navalno vatrogasno vozilo Mercedes-Benz 1120 članovi DVD-a Gornje Vratno nabavili su zahvaljujući pomoći svog sumještanina Marijana Bistrovića iz Rotterdama, a uz vatrogasno vozilo iz Nizozemske stigla je i donacija vrijedne opreme koju sačinjava prijenosni hidraulički alat Holmatro za tehničke intervencije te 10 kompleta zaštitnih odijela – rekao je Mladen Ščuric, tajnik DVD-a Gornje Vratno. Spremnik vode je zapremine 1500 litara, a vozilo je opremljeno visokotlačnom pumpom s 2 60-metarska vitla, rasvjetnim stupom i ostalom opremom.

 

 


Nakon povratnog mimohoda popraćenog jakom kišom, uslijedilo je postrojavanje, a potom je vatrogasni praznik sudionicima proslave čestitao Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica. U svom obraćanju naglasio je kako je mjesec svibanj u Hrvatskoj proglašen mjesecom zaštite od požara, u kojem će vatrogasci svakom domaćinstvu dostaviti letak o vatrogasnoj preventivi i potencijalnim opasnostima, kao i postupcima u slučaju izbijanja požara. Vatrogasci će u toku mjeseca utvrditi stanje ispravnosti hidrantske mreže, a najavio je i javnu vježbu za koju je ove godine kao domaćin zadužen DVD Lovrečan-Dubrava. Dan vatrogastva čestitao je i načelnik Mirko Korotaj, pohvalivši pritom dobru organizaciju vatrogastva na koje se u svakom trenutku može računati. Posebno je pohvalio nesebično angažiranje vatrogasaca na spašavanju imovine i ljudi u velikoj poplavi koja je zadesila naselja uz Dravu u studenome prošle godine, kao i nesebičan rad na sanaciji posljedice poplave kada su stanovništvu dopremali pitku vodu i vatrogasnim pumpama ispumpavali vodu iz podruma, odstranjivali zamuljenu tekućinu te dopremali vapno za raskuživanje. Takav rad prepoznat je i na višim razinama pa su cestički vatrogasci za svoje humanitarno djelovanje dobili i više priznanja na županijskoj i državnoj razini, a jedno od njih je i priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice za najpothvat u 2012. godini.

Franjo Talan