Svečano obilježeno 90 godina DVD-a Novi Marof

Dana 23. rujna 1923. godine, prije točno devet desetljeća, osnovana je dobrovoljna vatrogasna četa Novi Marof, danas istoimeno dobrovoljno vatrogasno društvo.
Cjelokupna proslava organizirana je kao dvodnevna manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa,ali i uz pomoć brojnih donatora i sponzora s područja grada, Varaždinske županije i drugih dijelova Lijepe naše te uz pomoć brojnih vatrogasnih organizacija koje su također pripomogle da se 90. godišnjica svečano proslavi.Kako i priliči tako velikoj obljetnici, novomarofski vatrogasci na svečan su način u dva dana, pretposljednjeg vikenda mjeseca rujna obilježili i proslavili svojih „prvih“ devedeset godina rada i humanog djelovanja.

U subotu 21. rujna, cjelokupno članstvo Društva, uz nekolicinu prijatelja i gostiju iz DVD-a Medulin i DVD-a Podevčevo, okupilo se u večernjim satima ispred protupožarnog centra u Novom Marofu, gdje je upriličeno prigodno snimanje i fotografiranje okupljenih. Nakon toga su svi zajedno u ešalonu pošli prema novomarofskoj župnoj crkvi gdje je  služena sveta misa za sve vatrogasce.Po povratku u vatrogasni centar, održana je kratka svečana sjednica, na kojoj se predsjednik Društva Nedeljko Vukalović, ukratko osvrnuo na proteklih deset godina rada Društva, a potom su svim članovima i članicama uručene prigodne spomenice povodom obilježavanja 90 godina rada DVD-a Novi Marof, kao i druga pisana priznanja.


Dio članstva DVD-a Novi Marof


Upravni odbor DVD-a Novi Marof


Tajnik, predsjednik i zapovjednik DVD-a Novi Marof

 

Drugi dan proslave, u nedjelju 22. rujna, započeo je ranim sviranjem budnice orkestra limene glazbe ulicama grada Novog Marofa, dok su ispred protupožarnog centra dočekivani gosti i uzvanici, koji su se odazvali pozivu na proslavu ove visoke obljetnice. Okupilo se tako više od 250 vatrogasaca i vatrogaskinja u odorama iz više od 40 dobrovoljnih vatrogasnih društva i vatrogasnih zajednica iz osam županija, članovi i članice iz slovenskih društava PGD Dragatuš i PIGD Rudnik Trbovlje, te iz češkog vatrogasnog društva SDH Holešov, s kojima novomarofski vatrogasci surađuju.
Svi okupljeni potom su se u svečanom mimohodu uputili prema Kulturnom centru Ivan Rabuzin, gdje je održana svečana sjednica, kao središnji dio proslave.
Svojom nazočnošću svečanu sjednicu uveličali su i visoku gosti i uzvanici: načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, gradonačelnik grada Novog Marofa Darko Hrenić, zamjenik gradonačelnika Nedjeljko Matejak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa Ivica Šantek, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Tomislav Bogović, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, počasnik predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, počasnik predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, mnogi predsjednici i zapovjednici DVD-a, VZG-a, VZO-a te mnogi gospodarstvenici s područja grada i šire.


Mimohod prema Kulturnom centru “Ivan Rabuzin”



Muška vokalna skupina KUD-a Marof



Dio okupljenih uzvanika u Kulturnom centru


Svečana sjednica započela je pjevanjem državne te po prvi puta i vatrogasne himne od strane muške vokalne skupine KUD-a Marof, što je dalo posebnu notu ovoj svečanosti već na samom početku. Potom je, nakon uvodnih pozdrava, predsjednik DVD-a Nedeljko Vukalović podnio izvješće o 90 godina djelovanja ovog društva na području Novog Marofa, ali i šire.

Iz spomenutog izvješća, i cjelokupne povjesti, potrebno je izdvojiti i naglasiti kako izgleda i djeluje DVD Novi Marof danas. DVD Novi Marof uz još sedam vatrogasnih društava udružen je u VZG Novi Marof, a time i u VZ Varaždinske županije. Društvo ima aktivnu vatrogasnu postrojbu od 36 članova i pričuvnu s 10 članova. Područje djelovanja postrojbe Društva je već spomenuto teritorijalno područje grada Novog Marofa, ali i šire ukoliko se za to pokaže potreba. Po matičnoj knjizi i drugim evidencijama u DVD Novi Marof učlanjeno je 166 članica i članova u svim kategorijama članstva.
Vatrogasna postrojba raspolaže s četiri vatrogasna vozila: tri navalna vatrogasna vozila,  TAM 170 iz 1979., TAM 130 iz 1989. te IVECO MAGIRUS iz 2004. godine, zatim kombi vozilo za prijevoz ljudstva Peugeot Boxer iz 2009. Vatrogasna postrojba također raspolaže i određenom osobnom i skupnom vatrogasnom opremom koja se periodički obnavlja, tako da je 2009. nabavljena kompletna zaštitna osobna oprema za 35 vatrogasaca operativaca u vrijednosti više od 350.000,00 kn.

Vatrogasna postrojba DVD-a Novi Marof nositelj je protupožarne zaštite na području grada Novog Marofa.  U posljednjih deset godina provedeno je oko 600 vatrogasnih intervencija, od čega najviše gašenja požara, tehničkih intervencija te raznih usluga koje su vatrogasci pružili. U 2012. godini vatrogasna postrojba je na požare i tehničke intevencije izašla gotovo 90 puta te još 40 puta radi pružanja raznih drugih usluga. Uz prosječno 12 vatrogasaca na svakoj intervenciji, na tim je intervencijama sudjelovalo više od 7.000 vatrogasaca, odrađujući te intervencije dobrovoljno i besplatno, često puta dovodeći u opasnost i svoje zdravlje i svoj život.
Tijekom posljednje dvije godine u sklopu izvanredne dislokacije nekoliko naših članova sudjelovalo je u gašenju požara na priobalju, na području Makarske, Metkovića, a ranije i na Hvaru, Braču, dok je 1998. godine desetak članova društva sudjelovalo je u akciji Tramontana u gašenju požara oko Dubrovnika i na Pelješcu.

Pripadnici natjecateljskih odjeljenja Društva sudjelovali su na svim dosadašnjim državnim vatrogasnim natjecanjima, u Varaždinu 1992., Rijeci 1996., Čakovcu 1998., Varaždinu 2000., Puli 2002., Đakovu i Osijeku 2004., Makarskoj 2006., Splitu 2008. i Zadru 2012.
Među svim nastupima novomarofskih natjecateljskih odjeljenja tri su uspjeha posebna: 2000. godine nastup na državnom natjecanju vatrogasaca RH u Varaždinu uz osvajanje trećeg mjesta u kategoriji muških “A” odjeljenja i plasman na vatrogasnu olimpijadu u Finskoj, zatim 2001. godine nastup na spomenutoj vatrogasnoj olimpijadi u Finskom gradu Kuopio uz osvajanje zlatne učesničke medalje na tom natjecanju te 2012. osvajanje drugog mjesta u kategoriji muške mladeži na državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Zadru. Godine 2005. desetak članova DVD-a Novi Marof bilo je uključeno i u organizaciju, odnosno provedbu Vatrogasne olimpijade CTIF-a koja se održavala u Varaždinu.
DVD Novi Marof domaćin je i vatrogasnog natjecanja pod nazivom Kup Grada Novog Marofa, održanog ove godine u lipnju jubilarni 15. puta, iako se navedeno natjecanje počelo održavati još 1994., no pod drugim nazivom i drugačijom organizacijom. Društvo je jednako tako domaćin i nešto drugačijeg natjecanja, odnosno terenske vježbe koja se održava tijekom posljednih 9 godina, a koja od sudionika zahtijeva konkretno vatrogasno znanje, vještine i snalažljivost kako bi riješili zadane zadatke.

2001. godine DVD Novi Marof uspostavio je kontakte s PIGD Rudnik Trbovlje iz Slovenije, 2002. uspostavljena je suradnja s DVD-a Medulin iz Istre, 2009. uspostavljeni su kontakti s češkim dobrovoljnim društvom SDH Holešov u Moravskoj, dok je 2010.  uspostavljena suradnja s još jednim slovenskim društvom, PGD Dragatuš, a ta se suradnja razvija i nastavlja.

Nakon podnijetog izvješća nazočnima su se obratili načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Tomislav Bogović, tajnik Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa Dalibor Puškadija te gradonačelnik Grada Novog Marofa Darko Hrenić. Na kraju svečanosti u ime svih nagrađenih prigodnim govorom obratio se počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup.

U drugom dijelu sjednice, zaslužnim članovima DVD-a Novi Marof dodijeljena su visoka vatrogasna odlikovanja i ostala priznanja.

Zlatnom vatrogasnom medaljom Hrvatske vatrogasne zajednice i češkim odlikovanjem III. stupnja za međunarodnu suradnju odlikovan je Nedeljko Vukalović.
Srebrne vatrogasne medalje dodijeljene su Branku Šporčiću, Karlu Smoljancu, Ladislavu Tuku, Miroslavu Polanoviću, Dubravku Štefecu, Stjepanu Horvatu, Miroslavu Loborcu i Tomislavu Petriću. Srebrne vatrogasne plamenice dodijeljene su Željku Lackoviću, Kristijanu Kopjaru, Igoru Kopjaru i Dariu Smoljancu.
Brončana vatrogasna medalja dodijeljena je Zvonimiru Lackoviću, Mireli Loborec, Melaniji Loborec, Vjekoslavu Žugec, Antoniu Drezga, Draženu Vinceku, Davidu Harmicaru, Stjepanu Kopjaru, Tihomiru Kučeku, Draženu Đurinu, Danijelu Šarc, Koren Renatu i Mariu Šinjoriu, dok je brončana vatrogasna plamenica dodjeljena Marku Lackoviću, Ivanu Ferenđa i Marku Šafranu.

Isto tako, uručene su i vatrogasne spomenice. Spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu primio je Mato Šantek, dok su za 40 godina rada u vatrogastvu spomenice primili Antun Kos i Marijan Gradiščak, a koji je ujedno odlikovan i spomenicom vatrogasni veteran.Za 30. godina rada u vatrogastvu spomenice su primili Renato Koren, Valent Šinjori i Stjepanu Kopjar, zatim za 20 godina rada u vatrogastvu Kristijan Kopjar i Dražen Vincek, dok su  spomenicu za 10 godina rada u vatrogastvu primili Marijana Kopjar, Dražen Đurin i Tihomir Kuček.


Detalji vezani uz svečanu dodjelu vatrogasnih priznanja i odlikovanja

Uz navedena odlikovanja podijeljena su još druga priznanja za rad u proteklom razdoblju, a isto tako DVD-a Novi Marof je zaslužnim pojedincima, tvrtkama i organizacijama također podijelio određena priznanja, odlikovanja i plakete Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof. Po podjeli spomenutih priznanja, predstavnici pojedinih Društava su DVD-u Novi Marof uručili prigodne poklone povodom ove obljetnice.
Na samom kraju svečanosti, kao malo iznenađenje od strane domaćina, poznati glumac Ljubomir Kerekeš, nasmijao je do suza sve nazočne odigravši dio svoje predstave „Dimnjačar“, zaokruživši tako ovu svečanost i proslavu 90 godina rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof.

Nedeljko Vukalović