Zlatni olimpijci iz PGD-a Hajdoše posjetili Cesticu i Varaždin

Na ovogodišnjoj Vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj najuspješnija vatrogasna organizacija u području dobrovoljnih vatrogasnih društava zasigurno su bili članovi PGD-a Hajdoše kod Ptuja, a koji su osvojili tri zlatne olimpijske medalje! Zlatom su se okitile članice u A i B kategoriji, a medalju istog sjaja u vitrine PGD-a Hajdoše donijeli su i članovi muškog B odjeljenja.

Slavlju u Francuskoj priključili su se i vatrogasci iz Varaždinske županije, a na proslavu u Hajdoše odazvao se i Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica. Kako vatrogasci PGD-a Hajdoše žele upoznati i rad susjednih vatrogasnih organizacija, 30. studenoga organiziran je posjet PGD-u Zavrč, Cestici i Varaždinu. Tom su se prigodom zlatnim olimpijcima iz Francuske priključili i dužnosnici Područne vatrogasne zajednice Ptuj na čelu s predsjednikom Marjanom Megličem i zapovjednikom Zvonkom Glažarom, ujedno i zamjenikom zapovjednika Gasilske zveze Slovenije. Prisutan je bio i Drago Furek, predsjednik PGD-a Hajdoše, kao i Tatjana Mohorko, članica Društva koja je sa svojim vatrogascima sudjelovala na proteklih pet vatrogasnih olimpijada, među kojima je i ona održana u Varaždinu 2005. godine. U posjetu su sudjelovali i članovi PGD-a Zavrč s Brankom Skokom, zapovjednik Damjan Brlek i predsjednik Anton Bratuša, zatim zapovjednik VZO Cestica Milenko Biškup i presjednik VZO Cestica Darko Majhen.

Prvo odredište u Varaždinu bio je Muzej hrvatskog vatrogastva, a tu je goste iz Slovenije s poviješću  149 godina starog Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu upoznao  Mirko Svetec, predsjednik istog Društva.



O 149  godina povijesti DVD-a Varaždin govorio je Mirko Svetec, predsjednik najstarijeg vatrogasnog društva u Hrvatskoj



Rad JVP-e Grada Varaždina predstavio je zapovjednik smjene Mladen Rogina



Susretu je nazočio i Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a kasnije se susretu priključio i Janez Liponik, stručni suradnik Područne vatrogasne zajednice Ptuj. Po obilasku Muzeja gosti iz Slovenije razgledali su opremu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, a o radu postrojbe i djelovanju JVP-e govorio je zapovjednik smjene Mladen Rogina. Prohladno, ali ipak ugodno vrijeme brojni gosti iskoristili su i za »panoramsko« razgledavanje Varaždina s 50 metara visokih ljestava, u čemu je posjetiteljima pomogao Marijan Milinović, član JVP-e Varaždin.



Za uspomenu na posjet Varaždinu snimljena je i zajednička fotografija


Nakon posjeta varaždinskim vatrogascima gosti iz Slovenije uputili su se u razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti Varaždina, a koje im je pobliže predstavio  Darko Majhen. Sljedeće odredište bila je općina Zavrč, u pograničnom području Slovenije, odnosno imanje načelnika (»župana«) općine Zavrč Mirana Vuka.



Tijekom obilaska središta grada gosti iz Slovenije zaustavili su se na Franjevačkom trgu gdje su uživali u kuhanom vinu proizvedenom na obroncima Lovrečan Brega



U dobrom raspoloženju druženje je nastavljeno i u klijeti PGD-a Zavrč


Uslijedila je posjeta PGD-u Zavrč, gdje je u ime Društva dobrodošlicu gostima poželio predsjednik Anton Bratuša. Pretposljednja postaja bio je “Vinski hram” obitelji Kotolenko, na Dubrava Bregu, dok je završni dio susreta održan je u restoranu Roki u Radovcu.

Franjo Talan