Zaključci Predsjedništva Zajednice

Predsjedništvo Zajednice svoju je prvu sjednicu u ovoj godini održalo 27. veljače u vatrogasnom domu u Varaždinu.
U nastavku donosimo zaključke sa spomenute sjednice s pripadajućom dokumentacijom.

Broj: 197/2014
Varaždin, 04. 03. 2014. god.

–                                                                         VATROGASNIM ZAJEDNICAMA GRADOVA
–                                                                         VATROGASNIM ZAJEDNICAMA OPĆINA
–                                                                         SAMOSTALNIM DVD-IMA
–                                                                                          svima –


Predmet:   Zaključci Predsjedništva Zajednice
– dostavljaju se;

 

Poštovani,

Predsjedništvo Zajednice na svojoj sjednici održanoj 27. veljače 2014. godine usvojilo je više zaključaka, a ovim dopisom želimo Vas izvijestiti o istima, kako slijedi u nastavku.

1.    Informacija o aktivnostima Hrvatske vatrogasne zajednice glede donošenja novog Zakona o vatrogastvu
Usvojena je informacija o aktivnostima Hrvatske vatrogasne zajednice glede donošenja novog Zakona o vatrogastvu, kao i zaključak o upućivanju dopisa prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u smislu predlaganja zakonskih promjena s ciljem izdvajanja sredstava premije osiguranja primarno prema jedinicama lokalne samouprave.

2.    Informacija o aktivnostima Zajednice glede obveza proisteklih temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama
Članovima Predsjedništva predstavljene su zakonske obaveze koje proizlaze iz Zakona o pravu na pristup informacijama. Sukladno tumačenju primljenom od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka, navedeni zakon ne nameće obvezu ustrojavanja internetske stranice te ukoliko je dobrovoljna vatrogasna društva nemaju, informacije mogu objavljivati i putem, primjerice, oglasne ploče. Bilo koji član dobrovoljnog vatrogasnog društva odnosno dužnosnik ili član tijela vatrogasne zajednice može obavljati posao službenika za informiranje – službene osobe mjerodavne za rješavanje ostvarivanja prava na pristup informacijama. Povjerenica za informiranje, kao drugostupanjsko tijelo u provedbi ZPPI-ja, iskazala je razumijevanje za udruge koje nemaju stalno zaposlene osobe odnosno koje će zbog toga teže provoditi odredbe predmetnog zakona.
U okviru ove točke usvojena je i odluka o imenovanju Stjepana Kovačeka osobom ovlaštenom za davanje informacija Zajednice.

3.    Informacija o provedenim ispitima za vatrogasne suce
Usvojena je informacija o 33 nova vatrogasna suca koji su uspješno položili ispit, kao i rezultatima ispita u drugim županijama. U prosjeku je ispit uspješno položila jedna trećina kandidata. Nedavno je u Varaždinu održana sjednica Odbora za natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice, a gdje je razmotreno više tema. Desetak sudaca s područja naše županije prema zaključcima s te sjednice imati će priliku položiti ispit na popravnom roku.

4.    Prijedlog Izvješća o radu Zajednice u 2013. godini
Usvojen je prijedlog Izvješća o radu Zajednice u 2013. godini uz nekoliko manjih nadopuna te se stručna služba Zajednice zahvaljuje na svim pristiglim materijalima s terena. Zaključeno je i kako će se svim vijećnicima Županijske Skupštine uz uvezano Izvješće o radu Zajednice dostaviti i završni račun Zajednice za 2013. godinu u tabličnom obliku.

5.     Razmotrene pristigle zamolbe
Temeljem primljene zamolbe, DVD-u Varaždinbreg je upućeno pismo potpore glede pokretanja projekta iz područja energetske učinkovitosti. Usvojena je i odluka o izdvajanju 5.000,00 kuna prema DVD-u Varaždin glede proslave 150. obljetnice njihovog osnutka, uz napomenu kako će Zajednica u proslavi sudjelovati i promocijom monografije o vatrogastvu Varaždinske županije.

6.    Dopuna sadržaja Odluke o plaketi Zajednice
Postojeća Odluka o plaketi Zajednice dopunjena je člankom prema kojem će se DVD-ovima koji obilježavaju do 50. obljetnice osnutka dodijeliti brončana plaketa Zajednice, DVD-ovima koji obilježavaju do 100. obljetnice osnutka dodijeliti će se srebrna plaketa Zajednice, a DVD-ovima koji obilježavaju više od 100 godina dodijeliti će se zlatna plaketa Zajednice.

7.    Naredne aktivnosti u području osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova
Usvojena je informacija o dosadašnjem tijeku svih programa osposobljavanja u ovoj školskoj godini te izraženo zadovoljstvo interesom kandidata, brojem završenih programa i novim uključenim predavačima. Nabaviti će se besplatni priručnici za osposobljavanje za sve programe koji su započeti 2014. godine, temeljem sufinanciranja od strane HVZ-a. Zaključeno je kako će se tekuća školska godina 2013./2014. privesti kraju prema dosadašnjem modelu pokrivanja troškova provedbe osposobljavanja, dok će se način financiranja osposobljavanja u školskoj godini 2014./2015. razraditi na sjednici Predsjedništva u jesenskom razdoblju.

8.    Naredne aktivnosti vezanih uz izdavanje monografije Zajednice
Podržani su zaključci Odbora za istraživanje povijesti vatrogastva Zajednice, prema kojima se svi materijali moraju prikupiti do 15. ožujka te će se oko tog datuma održati i nova sjednica spomenutog Odbora. Plan je da monografija bude promovirana tijekom obilježavanja 150. obljetnice osnutka DVD-a Varaždin, a uz to će vrlo vjerojatno biti promovirana i knjiga o Mirku Kolariću, učitelju hrvatskog vatrogastva, s obzirom da je gospođa Biserka Vlahović pripremila radni materijal i za tu publikaciju.
Sve vatrogasne organizacije pozvane su da dostave preostale materijale.

9.    Ustrojena Radna grupa za izradu novog Statuta Zajednice
Temeljem prijedloga Izvršnog odbora Predsjedništva Zajednice, u sastavu radne grupe koja će nakon donošenja Zakona o udrugama pripremiti prijedlog Statuta Zajednice i ostalih hijerarhijski nižih vatrogasnih organizacija su Nedeljko Vukalović, Tomislav Bogović, Stjepan Kovaček i Renato Podbojec, dok će se jedan član naknadno imenovati.

10.    Imenovan županijski dopisnik Vatrogasnog vjesnika
Gospodin Franjo Talan iz općine Cestica imenovan je županijskim dopisnikom Vatrogasnog vjesnika, temeljem svog dugogodišnjeg novinarskog iskustva, uz obvezu provedbe uvodnog razgovora s istim o načinu suradnje i izvještavanja. O načinu djelovanja županijskog dopisnika Vatrogasnog vjesnika vatrogasne organizacije biti će uskoro obaviještene.

11.    Kalendar vatrogasnih manifestacija na području Varaždinske županije u 2014. godini
Spomenuti kalendar izradila je stručna služba Zajednice temeljem informacija primljenih s terena te se pozivaju sve vatrogasne zajednice da isti uvaže odnosno prilagode svoje aktivnosti događanjima navedenim u kalendaru.

12.    Produljen ugovor između Hrvatske vatrogasne zajednice i Vipneta glede usluga mobilne telefonije
Zajednica je primila službenu informaciju o produljenom ugovoru između Hrvatske vatrogasne zajednice i Vipneta glede usluga mobilne telefonije. Stoga su od strane stručne službe Zajednice dodatno razrađeni dokumenti koji se nalaze u privitku ovog dopisa, a s ciljem što jednostavnije i brže prilagodbe na nove uvjete poslovanja.

13.    Plan provedbe inspekcijskih nadzora od strane inspektora za vatrogastvo DUZS-a

Na sjednici je predočen plan provedbe inspekcijskih nadzora od strane inspektora za vatrogastvo DUZS-a, prema kojem će na području Varaždinske županije biti inspicirani samo pojedini vatrogasni subjekti krajem ove godine.

14.    Aktivnosti glede poboljšanja sustava komunikacija u vatrogastvu
Na sjednici su pismeno predočene aktivnosti Zajednice glede poboljšanja u sustavu komunikacija u vatrogastvu na području Varaždinske županije, a za provedbu kojih je zatraženo mišljenje Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

15.    VZO Martijanec predložena za primanje nagrade za najbolji pothvat u 2013. godini
Usvojen je zaključak prema kojem će se VZO Martijanec kandidirati za primanje nagrade Hrvatske vatrogasne zajednice za najbolji pothvat u 2013. godini, s obzirom na sve operativne aktivnosti u okviru obrane od poplava koje su u 2 navrata iste godine pogodile općinu Martijanec.

16.    Utvrđen termin redovne sjednice Skupštine Zajednice
Zaključeno je kako će se redovna izvještajna sjednica Skupštine Zajednice održati u Vatrogasnom domu DVD-a Vinica dana 25. travnja 2014. godine.

 

 

S poštovanjem,

Županijski vatrogasni zapovjednik:                                Predsjednik Vatrogasne zajednice
……………………………………………………………………………… Varaždinske županije:

. Stjepan Kovaček, dipl. ing.                    ..          … Nedeljko Vukalović, bacc. med. techn.

 

U privitku su dokumenti pripremljeni za download:
a) Tabelarni prikaz tijeka provedbe osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova u tekućoj školskoj godini
b) Tabelarni pregled primljene dokumentacije za izradu monografije o vatrogastvu Varaždinske županije
c) Kalendar vatrogasnih manifestacija na području Varaždinske županije u 2014. godini
d) Dokumentacija vezana uz novi ugovor između HVZ-a i VIPneta glede korištenja usluga mobilne telefonije:
Informacija o novom ugovoru između HVZ-a i VIPneta
Usporedni pregled tarifa
Obrazac zahtjeva za ukljucenje/promjenu tarifnog modela
Opci uvjeti poslovanja VIPneta

e) Tabelarni prikaz plana inspekcijskih nadzora od strane inspektora za vatrogastvo DUZS-a