Novi “vatrogasci” u novomarofskoj regiji

Zimski mjeseci razdoblje su posvećeno svim oblicima školovanja vatrogasaca na području VZ Varaždinske Županije. U sklopu tog programa VZG Novi Marof provela je osposobljavanje za zvanje „vatrogasac“, u organizaciji VZO Breznički Hum i domaćina DVD Radešić.

Ove godine vatrogasci južnog dijela Varaždinske županije odnosno novomarofske regije u svoje operativne redove pribrojili su  37 novih  vatrogasaca. Polaznici iz DVD-a Novi Marof, DVD-a Ljubešćica, VZO Breznica, VZO Breznički Hum i VZO Visoko tokom veljače i ožujka polazili su predavanja iz teoretskog dijela programa osposobljavanja koje su provodili predavači Nedeljko Vukalović, Dalibor Puškadija i Zdenko Lacković, dok su vježbovni dio proveli Josip Mužina, Dubravko Štefec i Mario Šargač.



Detalj s praktičnih predavanja

 


Zajednička fotografija polaznika – prigodom posjeta JVP Grada Varaždina

U odjeljenjima su podjednako bili zastupljeni muški i ženski članovi, među kojima  veliki broj osoba s višom i visokom stručnom spremom, a bilo je i polaznika u pedesetim godinama koji su svoje višedesetljetno vatrogasno iskustvo odlučili verificirati kako bi mogli biti operativni vatrogasci.


Završnim ispitom i pokaznom vježbom, održanom 30. ožujka 2014. u Radešiću, svih 37 polaznika  uspješno je završilo program osposobljavanja. Na uspješno položenim ispitima i završenom osposobljavanju polaznicima je čestitao predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, istaknuvši kako je rijetkost da svi upisani polaznici uspješno završe osposobljavanje, a ova je grupa pokazala interes za školovanje o čemu i govori vrlo dobar uspjeh na ispitu. Predsjednik VZO Breznički Hum Branko Matak u ime domaćina osposobljavanaja čestitao je polaznicima na uspjehu, pohvalio 50-godišnjake za trud i zalaganje, istaknuvši kako nikad nije kasno za školovanje i kako se stalno treba školovati i osposobljavati. Na završnom postrojavanju prisutnima se na zalaganju i uspjehu zahvalio i načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić, koji je i sam vatrogasac, istaknuvši kako je obveza svake lokalne samouprave da se brine za opremanje i pomoć svojim vatrogascima u skladu s financijskim mogućnostima, a da bi se oprema i tehnika mogla učinkovito koristiti potrebni su osposobljeni i uvježbani vatrogasci, što su pokazali i polaznici ovog školovanja. Završnoj vježbi svojih vatrogasaca prisustvovali su i Miroslav Geček,  predsjednik i Damir Benković, zapovjednik VZO Visoko, zatim zapovjednik VZO Breznica Davor Plantić, zapovjednik DVD Ljubešćica Dejan Ivanušec, predstavnici VZG Novi Marof kao i mnogobrojni vatrogasci koji su sa zanimanjem pratili pokaznu vježbu.
Po starom dobrom vatrogasnom običaju vatrogasci su nakon uspješno obavljenog posla nastavili zajedničko druženje uz domjenak u vatrogasnom domu u Radešiću..

 


Detalji završne pokazne vježbe polaznika osposobljavanja


Tajnik VZO Breznički Hum
Mario Šargač