Sjednica Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a u Malom Bukovcu

Tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno je ukorijenjena u stanovništvu ludbreške Podravine. O tome svjedoče brojni pokazatelji, počevši od činjenice kako je gornja hrvatska Podravina jedina regija na području Republike Hrvatske gdje na vrlo malom prostoru uspješno djeluje 15-tak «stoljetnih» dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Upravo radi navedene tradicije i nadasve kvalitetnog mladog operativnog kadra, Dobrovoljno vatrogasno društvo Mali Bukovec odabrano je da bude domaćinom sjednice Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice, održane 9. studenoga u suvremeno opremljenom Vatrogasnom domu, obnovljenom uoči obilježavanja 120. obljetnice osnutka Društva domaćina.

 Na početku sjednice održane na krajnjem istoku Varaždinske županije članove Savjeta su pozdravili: Željko Popović – načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Zvonko Biškup – predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Darko Marković – načelnik Općine Mali Bukovec i predsjednik DVD-a Mali Bukovec te Stjepan Kovaček – zamjenik predsjednika Savjeta i jedan od domaćina sjednice. Sama sjednica će zasigurno ostati zapamćena i po dosad nezabilježenom odazivu čak 18 članova Savjeta, uz jasno istaknute poteškoće predstavnika VZ Ličko-senjske i VZ Zadarske županije u radu Savjeta.

Radne skupine za kvalitetniji rad

Na samom početku sjednice vođene od strane predsjednika Savjeta Nikole Sočeva utvrđene su radne grupe za vođenje pojedinih segmenata rada. Nositeljima određenih aktivnosti imenovani su članovi Kolegija (užeg tijela u okviru Savjeta) čiji se članovi sastaju češće tijekom godine. Za aktivnosti vezane uz natjecanja mladeži odnosno djece zaduženi su  Ivan Brlečić i Nikola Sočev, aktivnosti glede osposobljavanja voditi će Stjepan Kovaček i Milivoj Taslak, organizacijom vatrogasnih igara baviti će se Darko Brlić, Krešo Galić i Danijel Matković, dok će o pripremi i provedbi programa rada Kampa mladeži u Fažani skrbiti Stjepan Combaj i Fabio Dusman.


Detalj sa sjednice Savjeta

Središnjim dijelom sjednice bila je rasprava o podnijetim izvješćima glede cijelog niza aktivnosti u kojima je sudjelovao Savjet odnosno voditelji vatrogasne mladeži viših razina. Pohvalno je ocijenjena organizacija 11. Susreta vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije u Kučama, uz istaknutu potrebu glede izrade «tendera za organizaciju» radi jasnijih međusobnih obveza budućih domaćina ovog tradicionalnog susreta i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ponovno rekordan broj sudionika Kampa u Fažani

Najviše je rasprave izazvalo izvješće o provedbi 14. Kampa vatrogasne mladeži u Fažani. Kamp je po prvi puta održan u 11 smjena po 7 dana,  počevši od 15. lipnja do 30. kolovoza, a u njemu su boravila ukupno 1623 sudionika. Sudionike je činilo 1380 pripadnika vatrogasne mladeži (768 muških i 612 ženskih) te 243 voditelja (147 muških i 96 ženskih) iz 15 županija i Grada Zagreba. S obzirom na goste iz Slovenije te osobe koje su u Kampu boravile u predsezoni i postsezoni, u Kampu su tijekom 2009. godine boravile rekordne 2044 osobe. Od kontinentalnih županija u Kampu nisu boravili jedino pripadnici vatrogasne mladeži iz Vukovarsko-srijemske županije, dok 5 južnih priobalnih županija već tradicionalno na žalost ne sudjeluje u radu Kampa. Uz pohvale općoj organizaciji Kampa i sve većem interesu mladih za boravak u Fažani, istaknuta je potreba provedbe predavanja s vatrogasnom tematikom, uvažavajući činjenicu da se mladi i na taj način pripremaju za budući rad u vatrogastvu. Potrebno je dodatno razraditi kućni red u Kampu, uz upućenu kritiku većem broju gostiju odnosno dužnosnika vatrogasnih organizacija koji nenajavljeno dolaze u Kamp, kršeći pritom i zabranu unošenja alkoholnih pića. Kao buduća obveza usvojena je potreba ovjere obrasca prijave za sudjelovanje u radu Kampu od strane dužnosnika domicilnog dobrovoljnog vatrogasnog društva odnosno predsjednika Savjeta vatrogasne mladeži pripadajuće županijske vatrogasne zajednice. Razlog tome leži u čestoj nepripremljenosti odjeljenja mladeži koji dolaze u Kamp te nepoznavanju odredaba kućnog reda.    

Prijedlozi promjena u organizaciji natjecanja

Izvješće o sudjelovanju u Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u češkoj Ostravi, poznatijem kao Vatrogasna olimpijada CTIF-a, ocijenjeno je pozitivnim prije svega radi vrlo dobrih rezultata naše reprezentacije, odnosno odjeljenja mladeži koja su se našla u samom europskom vrhu. U raspravi je naznačena potreba kvalitetnijeg pristupa pripremama odjeljenja za nastup na tako značajnoj međunarodnoj manifestaciji, kao i moguće promjene u načinu utvrđivanja odjeljenja koja će nas zastupati na sljedećoj Olimpijadi u talijanskom Trentu 2013. godine, odnosno već na međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži u slovenskom Kočevju 2011. godine.

Uz rezultate Olimpijade u Češkoj, članovi Savjeta razmatrali su i rezultate županijskih vatrogasnih natjecanja koja su održana tijekom ove godine. Takva statistika dosad nije bila praćena, a analizom je utvrđeno kako županijsko natjecanje mladeži i djece nije održano u čak 5 županija (Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija). Primjerom mogućeg rješavanja ovog pitanja može biti nastup odjeljenja iz Šibensko-kninske županije na županijskom natjecanju u susjednoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, dajući tako mogućnost nastupa i odjeljenjima iz županija u kojima je aktivnost vatrogasne mladeži na vrlo niskoj razini. Daleko najbolje pokazatelje u pogledu rada s mladima imaju Međimurska županija i Grad Zagreb, s obzirom da je broj DVD-a jedino kod njih premašen brojem odjeljenja mladeži na županijskom natjecanju, a slijede ih Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka i Osječko-baranjska županija. Na svim županijskim natjecanjima nastupila su ukupno 1033 odjeljenja (420 odjeljenja muške mladeži, 200 odjeljenja ženske mladeži, 268 odjeljenja muške djece i 140 odjeljenja ženske djece).

Prijedlozi promjena u organizaciji sustava vatrogasnih natjecanja, a koji će se uputiti na raspravu u odgovarajuća tijela Hrvatske vatrogasne zajednice su:

–         uvođenje izlučnih natjecanja za nastup na međunarodnom natjecanju za 10-tak najkvalitetnijih odjeljenja po kategoriji (s obzirom na rezultate ostvarene tijekom cijele sezone);

–         uvođenje Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice u kategoriji vatrogasne mladeži (potrebno je još utvrditi moguće domaćine);

–         razdvajanje ispita za suce na dva dijela: ispit za suce na natjecanjima seniora i ispit za suce na natjecanjima mladeži (svaki sudac mogao bi polagati oba ispita, no bez obveze).

Osposobljavanje voditelja mladeži – skora stvarnost?

Uvažavajući novi prijedlog Pravilnika o osposobljavanju dobrovoljnih vatrogasaca, razmatran nedavno od strane tijela Hrvatske vatrogasne zajednice, Savjet je na ovoj sjednici zaključio kako će se prijedlog Pravilnika o osposobljavanju voditelja vatrogasne mladeži izraditi po uzoru na Pravilnik o polaganju ispita za vatrogasnog suca. Nadležnost nad provedbom osposobljavanja i provjere znanja imati će tako Savjet za vatrogasnu mladež. Prijedlog predmetnog pravilnika razmotren je već na ovoj sjednici te će se uz manje korekcije uskoro uputiti Predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice na usvajanje.

Upravo osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži biti će jednom od tema na jubilarnom 10. Simpoziju voditelja vatrogasne mladeži CTIF-a, a koji će se održati od 13. do 16. svibnja 2010. godine u poljskom Krakowu. Na simpoziju je predviđeno sudjelovanje po 4 predstavnika svake zemlje članice CTIF-a (1 voditelj i 3 pripadnika mladeži). Pozivaju se svi zainteresirani da putem svojih članova Savjeta istaknu kandidaturu za sudjelovanje u simpoziju (uz obvezu aktivne uporabe stranih jezika za sve sudionike).

Među ostalim zaključcima valja izdvojiti Program rada i Financijski plan Savjeta za 2010. godinu. Utvrđen je i načelni termin održavanja tradicionalnog seminara za voditelje vatrogasne mladeži. Isti bi se trebao održati od 23. do 25. travnja iduće godine u Fažani ili nekoj drugoj prikladnoj destinaciji.

Prihvaćena je i inicijativa Povjerenstva za mladež Vatrogasne zajednice Varaždinske županije glede jačanja suradnje s obrazovnim ustanovama, s obzirom da se u istoj županiji primjenjuje program tematskih predavanja u osnovnim školama.

Smjernice za različite aktivnosti Savjeta dodatno će se razraditi na sjednici Kolegija Savjeta u mjesecu siječnju iduće godine.


Sudionici sjednice Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a u Malom Bukovcu

                                                         Stjepan Kovaček, dipl. ing.