Održana 24. izvještajna sjednica Skupštine VZ Varaždinske županije

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci u svim je vatrogasnim organizacijama na području Varaždinske županije provedena obveza organizacije izvještajne sjednice  Skupštine, odnosno sumiranja rezultata u protekloj godini, kao i utvrđivanja ciljeva i zadaća u već započetoj godini. Vatrogasna zajednica Varaždinske županije svoju je izvještajnu sjednicu Skupštine održala 25. travnja ove godine u Vatrogasnom domu u Vinici.

Sjednicu je otvorio predsjednik Zajednice Nedeljko Vukalović pozdravivši sve nazočne, a pozdravnu riječ uime domaćina uputio je predsjednik DVD-a Vinica i VZO Vinica Robert Kovačić.

Sjednici Skupštine su uz 56 članova Skupštine Zajednice nazočili i ugledni gosti: Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika, Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo u Upravnom odjelu za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije, Marijan Kostanjeveca, načelnik Općine Vinica, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Biškupa, Zvonimir Habijan, županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, prof. Zdravka Vrbanića, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin te Zdravko Kobešćak, predstavnik tvrtke Vatropromet iz Zagreba.

Središnji dio sjednice Skupštine pripao je predstavljanju izvješća o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2013. godinu, a koje je u obliku multimedijske prezentacije predstavio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček. Financijsko izvješće pojasnio je predsjednik Zajednice Nedeljko Vukalović.

U izvješću je naglašeno nekoliko elemenata među kojima valja izdvojiti statistiku intervencija. Tijekom 2013. godine na području županije izvršeno je 847 vatrogasnih intervencija, među kojima 217 gašenja požara, 555 tehničkih intervencija (52 na prometnim nezgodama) i 6 akcidentnih slučajeva sa opasnih tvarima. Velikom broju tehničkih intervencija najviše su pridonijele obilne kišne oborine prvo tijekom uskrsnih blagdana u proljeće, a zatim u mjesecu studenome.
Održano je i nekoliko tradicionalnih preventivnih akcija među pučanstvom (distribucija oko 40 000 letaka i kalendara, pregledi hidrantske mreže itd.), a održana je i 51 taktička pokazna vježba, 31 gradsko/općinsko/pozivno natjecanje, itd.

Godina 2013. bila je ispunjena i mnogim drugim oblicima aktivnosti među kojima je potrebno spomenuti predstavljanje ustroja vatrogastva Varaždinske županije izaslanstvima srodnih službi iz Estonije, Izraela i Velike Britanije, zatim organizaciju dosad najmasovnijeg županijskog natjecanja vatrogasne mladeži s preko 1300 sudionika, brojne obljetnice osnutka vatrogasnih organizacija, provedbu dislokacije vatrogasaca na priobalje tijekom ljeta, itd.
Posebno valja istaknuti nastavak kontinuiranog razvoja osposobljavanja vatrogasaca za različita vatrogasna zvanja ili specijalnosti pa je tako prošle godine osposobljeno 720 članova. Konstantno osposobljavanje vatrogasnih kadrova i dalje je osnovna smjernica rada Zajednice te stoga raduje veliki interes za ove aktivnosti na terenu, pogotovo kod mlađeg članstva.

Pri kraju prezentacije nazočnima je prikazan video uradak o Zajednici, izrađen u prigodi primanja nagrade od strane Varaždinske županije povodom 20 godina rada Zajednice, a za promociju i ugled Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

 

U usvojenom Programu rada za 2013. godinu najviše je mjesta posvećeno daljnjem osposobljavanju vatrogasnih kadrova, razvijanju operativne spremnosti svih vatrogasnih postrojbi, pripomoći u organizaciji svečanog obilježavanja 150. obljetnice osnutka DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, pripremi odjeljenja za nastup na državnom natjecanju u Čakovcu te eventualan plasman na europsku vatrogasnu olimpijadu 2015. godine u Poljskoj, kvalitetnom radu s vatrogasnom mladeži i njihovim voditeljima, itd.

Za novog člana Nadzornog odbora Zajednice izabran je Mladen Juriša iz VZG Lepoglava.
Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček u najviše vatrogasno zvanje „viši vatrogasni časnik 1. klase“ promovirao je Danijela Godinića iz DVD-a Donja Voća.

Član Skupštine Saša Lenček zahvalio je nazočnima na podršci glede kandidature VZO Martijanec za primitak nagrade „Najpothvat u 2013. godini“, a koju će Hrvatska vatrogasna zajednica istoj dodijeliti na svojoj sjednici Skupštine u Koprivnici.

U prigodnim govorima istaknuta je dobra suradnja Zajednice sa svim subjektima čiji su predstavnici kao gosti nazočili ovoj sjednici, kao i jasna uloga vatrogastva Varaždinske županije u smislu jednog od najboljih primjera kvalitetnog i nadasve racionalnog djelovanja vatrogastva.

 

 


Županijski vatrogasni zapovjednik
Stjepan Kovaček, dipl. ing.