Sretan Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana!


Svim članovima vatrogasnih organizacija na području Varaždinske županije, kao i uvaženim kolegama te prijateljima s kojima surađujemo, sretan Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana – nebeskog zaštitnika vatrogasaca, žele dužnosnici i stručna služba Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

U Hrvatskoj se mjesec svibanj već gotovo 40 godina obilježava kao Mjesec zaštite od požara, a Florijanovo, 4. svibnja, obilježava se kao Dan vatrogastva. Tijekom svibnja Hrvatska vatrogasna zajednica i vatrogasne organizacije te postrojbe udružene u tu asocijaciju, uz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje posebnu pozornost pridaju preventivnoj zaštiti od požara, odnosno aktivnostima koje su usmjerene na upozorenja o mnogobrojnim opasnostima od požara.
Da je preventiva važna, govore i statistika intervencija u 2013. godini. Tijekom 2013. godine vatrogasci na području Varaždinske županije imali su ukupno 847 intervencija, od čega 217 gašenja požara, 555 tehničkih intervencija spašavanja u prometu i građevinama, 6 akcidenata s opasnim tvarima te 70-tak ostalih oblika intervencija.

U svim naseljima u kojima postoje dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe vatrogasci otvaraju vrata svojih vatrogasnih domova i spremišta. Priređuju se vatrogasne vježbe ili na drugi način zorno ukazuje građanima, posebno mlađoj i starijoj populaciji, na brojne uzroke požara što ih ponajprije izaziva čovjek svojom nepažnjom i nemarom, te na osnovne mjere zaštite od požara koji sami žitelji mogu poduzeti.

Ističući da se na Dan vatrogastva treba podsjetiti što to čine vatrogasci, napominjemo da, kada svi bježe od požara, vatrogasci jure u vatru, spašavaju ljude i njihovu imovinu, izlažući pri tome i sebe životnoj opasnosti.

Pozivamo građane da prate i pomognu aktivnosti vatrogasaca jer je svaka njihova akcija usmjerena ljudskoj dobrobiti i sigurnosti.

Ovogodišnju će manifestaciju oko 10 000 članova vatrogasnih organizacija u svim gradovima i općinama Varaždinske županije započeti obilježavanjem Dana hrvatskog vatrogastva, 4. svibnja, te štovanjem sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Među glavnim aktivnostima vatrogasnih organizacija tijekom cijelog mjeseca svibnja potrebno je naglasiti:
–    organizaciju smotre i pokazne vježbe novih vatrogasnih časnika 3. svibnja u Varaždinu (Vatrogasni dom u Varaždinu, 15.30),
–    organizaciju obilježavanja Dana vatrogastva i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u nedjelju 4. svibnja (prigodne svete mise zadušnice biti će organizirane lokalno u svim gradovima i općinama odnosno župama na području Varaždinske županije),
–    edukaciju pučanstva putem 40 000 letaka s preventivnim porukama,
–    preglede ispravnosti više od 3 000 hidranata na području županije,
–    predavanja vatrogasaca u osnovnim školama i vrtićima uz organizaciju nagradnih natječaja,
–    posjete učenika Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina,
–    pokazne taktičke vatrogasne vježbe,
–    provjeru interventne spremnosti vatrogasnih postrojbi koje će sudjelovati u realizaciji dislokacije vatrogasnih snaga s kontinenta na priobalje,
–    obilježavanje visokih obljetnica osnutka dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD Varaždin, kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe svoju 150. obljetnicu osnutka svečano će obilježiti 13.-15. lipnja ove godine),
–    pojačanu suradnju s medijima putem prigodnih stručnih priloga,
–    organizaciju smotre i pokazne vježbe novih vatrogasnih časnika krajem 3. svibnja u Varaždinu,
–    hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu (1. lipnja), itd.

Ovogodišnja manifestacija „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ ujedno će biti i prigoda za promicanje vatrogasnog poziva u kojem se pozitivne humane ljudske vrijednosti poštuju unatoč današnjem dinamičnom složenom okruženju.

 

Stjepan Kovaček, dipl. ing.