Ponovno poplave u općini Cestica

Obilne kiše koje su od 22 sata 13. kolovoza do 14 sati 14. kolovoza 2014. godine padale na području Općine Cestica prouzročile su izlijevanje potoka, a najviše intervencija vatrogasci su odradili na ispumpavanju vode iz podruma te izradu zečjih nasipa uz nabujale vodotoke. U tih 16 sati palo je oko stotinu litara vode po četvornome metru što je uvjetovalo izlijevanje potoka i rušenje stabala, a natopljena zemlja na mnogim je mjestima otklizila u podnožje.

Na području naselja Babinec kod posjeda Stjepana Šenkiša iz korita potoka voda se izlila u dvorište Nadice i Franje Boraka s kojeg se preusmjerila u podrum obiteljske kuće. U pomoć su priskočili vatrogasci DVD-a Babinec koji su prvo izradom „zemljanog nasipa“ preusmjerili novonastali vodotok iz dvorišta na livadu iza gospodarskih zgrada, a potom su vatrogasnom pumpom započeli s ispumpavanjem vode iz podruma kuće. Tu je ostala jedna grupa vatrogasaca, a druga se uputila na ispumpavanje vode iz podruma kod obitelji Veršić. Na prvu dojavu o izlijevanje potoka u obilazak su krenuli i načelnik Mirko Korotaj te njegov zamjenik Žarko Rodeš, a prisutan je bio i pripadnik civilne zaštite Vlado Hip.

Na gradnju zečjih nasipa i ispumpavanja vode prema Babincu su u 13,36 krenuli i vatrogasci DVD-a Gornje Vratno. Na pomaganju obitelji Žunec i Borak četiri vatrogasca provela su dva sata, stoji u izvješću zapovjednika Lovre Korotaja.

 


Vatrogasci kod obitelji Borak u Babincu



Sagrađeni „zemljani nasip“ zaustavio je prelijevanje vode iz potoka u podrum

 

Prema izvješću Gorana Težaka, iz vatrogasne postrojbe DVD-a Lovrečan-Dubrava na prvu intervenciju odstranjivanja vode iz obiteljske kuće u Brezju Dravskome vatrogasci su krenuli u 11,14 sati i tu su ostali do 13,30. Na intervenciju je krenulo sedam vatrogasaca, a u 12 sati dio ih se uputio  prema Dubravi Križovljanskoj u spašavanje peradarnika obitelji Kralj. Zbog opasnosti izlijevanja potoka Zajze u Dubravi Križovljanskoj u Vinogradskoj ulici 4a na intervenciju s 4 vatrogasca dolazi i DVD Križovljan-Cestica. Po završetka intervencije u Brezju Dravskome, na punjenju vreća s pijeskom i izradi zečjih nasipa pridružuju im  se i vatrogasci DVD-a Lovrečan-Dubrava, a kad je kiša prestala padati u potoku se postepeno snizio nivo vode te su vatrogasne postrojbe s područja Dubrave Križovljanske krenule u pomoć kolegama na područje naselja Babinec.

Na cestu koje iz ulice Vladimira Nazora iz Babinca vodi na Falinić Breg srušila se agacija i onemogućila odvijanje prometa pa se i tu trebalo intervenirati, a klizanje terena na Dubrava bregu u provaliju je odnijelo oko 150 čokota vinove loze.
O količini padalina koje su se obrušile na Dubravu breg Slavko Kotolenko, vlasnik vinograda, je rekao: „U roku dva sata, od 22 sata do ponoći palo je 13 litara vode po četvornom metru, a mjerni uređaj od ponoći do 14 sati u četvrtak zabilježio je 86 novih litara padalina.“ Troškove vezane uz vraćanje zemlje na staro mjesto, stabilizaciju terena i novu sadnju loze vlasnici procjenjuju na tridesetak tisuća kuna, a tome treba pribrojiti i izostanak uroda.

 


Klizište u vinogradu obitelji Kotolenko na Dubrava bregu



Predio kod potoka na Falinić Bregu, ispod Vintera, prema Lovrečanu



Polja pod vodom u Jarkima, uz prometnicu Lovrečan Križanče



Voda na pomoćnom igralištu u Babincu, ispred vatrogasnog doma

Franjo Talan