Međunarodna pokazna vježba u Slanju

Dana 08. 11. 2014. godine u 16,00 sati Vatrogasna zajednica općine Martijanec organizirala je međunarodnu pokaznu vatrogasnu vježbu u mjestu Slanje, povodom proslave dana Općine Martijanec.

U vježbi su sudjelovali pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Martijanec i to pripadnici DVD-ova iz Martijanca, Slanja, Hrastovljana, Čićkovine, Madaraševca, Sudovčine, Vrbanovca i Rivalna/Gornjeg Martijanca, kao i članovi DVD-a Glogovnica (okolica Križevaca) iz Koprivničko-križevačke županije te vatrogasci iz Republike Slovenije odnosno iz PGD-a Ptujska Gora i PGD-a Martjanci.

Uz ukupno 85 vatrogasaca s 11 vozila u vježbi su sudjelovali i policijski službenici Policijske postaje Ludbreg, kao i ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije odnosno tim hitne medicinske pomoći iz Ludbrega.

Pretpostavka vježbe bio je požar u unutrašnjosti društvenog doma u sklopu kojeg se nalaze i poslovni prostori, odnosno spašavanje ljudi i imovine u samom opožarenom objektu i susjednim objektima.
Glavnu ulogu u vježbi imao je DVD Martijanec sa svojom središnjom vatrogasnom postrojbom, dok se ostalih 7 DVD-ova s područja općine Martijanec u vježbu uključivalo u realnom vremenu, odnosno po zaprimljenoj dojavi. Dobrovoljna vatrogasna društva iz Republike Slovenije također su bila uključena u vježbu, s obzirom da su ista pobratimljena s DVD-om Martijanec te tijekom posljednjih nekoliko godina gaje vrlo uspješnu suradnju. Zbog svoje opremljenosti upravo su njihovi pripadnici bili glavna podrška članovima DVD-a Martijanec u provedbi unutarnje navale u opožarenom objektu. Spomenimo i kako DVD Martijanec svake godine također sudjeluje u pokaznim vježbama u Sloveniji.



Vježbom je rukovodio zapovjednik Vatrogasne zajednice opcine Martijanec Saša Lenček uz koordinaciju Operativnog centra JVP Grada Varaždina, Županijskog centra 112 Varaždin i Operativno-komunikacijskog centra PU Varaždinske.

Među brojnim okupljenim promatračima vježbe bili su i općinski načelnik Marijan Horvat, ujedno i član DVD-a Martijanec te Vlado Vukina, pomoćnik županijskog vatrogasnog zapovjednika. U svojim su prigodnim obraćanjima pohvalili dobru koordinaciju svih operativnih snaga uključenih u provedbu vježbu, odnosno sigurnost u visoku razinu spremnosti vatrogastva općine Martijanec za sve oblike prirodnih i tehnoloških ugroza.

Saša Lenček