DVD Vinica proslavilo 125 godina rada

Na području općine Vinica, u povijesnim spisima, evidentirano je nekoliko velikih požara, a prije osnivanja vatrogasnog društva vatra je poharala mjesto  3. siječnja 1889. godine. Tih dana poticaj osnivanju vatrogasnog društva dao je župan Radoslav plemeniti Rubido, a podrška je došla i od grofa Marka Bombellesa te je istog mjeseca, 27. siječnja izabrano i prvo rukovodstvo.

O važnosti osnivanja vatrogasnog društva za taj dio Varaždinske županije govori i podatak da su čelnici općine preuzeli brigu o funkcioniranju vatrogastva pa je funkciju predsjednika preuzeo općinski bilježnik Marko Boltek, za tajnika je izabran Mijo Kovačić, a kao prvi zapovjednik spominje se Stjepan Kralj, načelnik općine Vinica, dok je za blagajnika izabran trgovac Hugo Mosess.


Povodom 125 godina djelovanja rukovodstvo DVD-a Vinica odlučilo je prirediti proslavu koja je održana u subotu 22. studenoga 2014. godine. Okupljanje gostujućih vatrogasaca i  uzvanika priređeno je ispred vatrogasnog doma gdje se okupilo preko stotinu vatrogasaca iz dvadesetak vatrogasnih društava, a tu su bili i mnogobrojni gosti iz Hrvatske i Slovenije. Pod zapovijedanjem Darka Korneta, zamjenika zapovjednika DVD-a, uz zvukove koračnice, ešalon predvođen hrvatskom zastavom i barjacima svih vatrogasnih društava krenuo je u 16 sati prema zgradi Općine Vinica, gdje je održana završna proslava.  
Sama svečanost započela je hrvatskom i vatrogasnom himnom koje je izveo, pod ravnanjem prof. Darka Navoja, Puhački orkestar Hrvatskog zavičajnog društva Vinica.

 

 

Sve sudionike proslave na početku je pozdravio predsjednik DVD-a Robert Kovačić. Opširno izvješće o 125. godina rada društva podnio je tajnik Miroslav Kelemenić, a u svom izlaganju osvrnuo se i na Marijana Dolanskoga, zaslužnog zapovjednika DVD-a Vinica koji je 15. kolovoza 1937. godine poveo vatrogasce Vatrogasne župe Varaždin u Zagreb na prosvjed, kojim su na Trgu bana J. Jelačića tražili istupanje iz Vatrogasnog saveza Kraljevine Jugoslavije. Tada je u pet točaka donesena i poznata „Dolanskova rezolucija“ koja u prvoj točci glasi „današnjim danom objavljujemo prekid hrvatskog vatrogastva s jugoslavenskim vatrogasnim savezom“.


Čestitke viničkim vatrogascima na visokoj obljetnici društva prvi je uputio Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a potom i župan Predrag Štromar i Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te u ime glavnog pokrovitelja proslave načelnik općine Vinica Marijan  Kostanjevac.

 

 

U završnom dijelu svečanosti vrijednim članovima društva uručene su plamenice i medalje, a zaslužni za nabavu navalnog vozila dobili su zahvalnice. Brončane plamenice i medalje primili su: Nikola Leskovar, Siniša Komes, Dalibor Herceg, Saša Sabati, Tomica Leskovar, Dario Kovačić, Darko Kornet, Ivica Lazar, Dražen Punčec, Ivan Krajnc, Robert Rudančić, Štefan Verbič i Josip Cestar (posthumno). Srebrne vatrogasne plamenice primili su Ivica Boltek, Miroslav Kelemenić, Dubravko Galeković, Miljenko Bek, Stjepan i Ivica Hrgar i Vinko Prizl, a srebrnu vatrogasnu medalju dobio je Marijan Milec, Ivica Strelac i Vlado Dobrotić. Zlatne vatrogasne plamenice primili su Josip Boltek i Vlado Žmegač, a medalju za posebne zasluge Hrvatske vatrogasne zajednice primio je Ivan Hrgar, jedan od najaktivnijih članova u novijoj povijesti viničkog vatrogastva.

 



U rad DVD-a Vinica danas je uključeno 25 operativnih članova, 7 izvršnih, 18 pričuvnih, 15 pomažućih, 10 veterana i 5 članova vatrogasne mladeži. Uz ostalu opremu DVD Vinica posjeduje vozilo TAM iz 1980. godine, navalno vozilo  DAF iz 1982 godine, kombi vozilo VW iz 1996. godine, a od ove godine društvo je bogatije za navalno vozila marke MAN iz 2004. godine.
Cijeli protokol  proslave vodio je Ivica Lazar, zamjenik predsjednika Društva, a po okončanju radnog dijela proslave druženje je nastavljeno uz svirku puhačkog orkestra i potom glazbenog sastava.


Franjo Talan