DVD Vidovec proslavio 125 godina rada

Pred 125 godina, 13. kolovoza 1890., u naselju Vidovec kraj Varaždina osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo koje danas djeluje kao središnje Društvo istoimene općine u sastavu Vatrogasne zajednice općine Vidovec, u koju su još uključena vatrogasna društva Tužno i Nedeljanec-Prekno. Proslava obljetnice Društva upriličena je u subotu 31. siječnja 2015.

Svečanost je započela, uz prisutnost stotinjak vatrogasaca i više desetaka gostiju te uzvanika, u dvorištu ispred vatrogasnog doma. Ključeve novonabavljenog navalnog vatrogasnog vozila predsjedniku Božidaru Plečku predao je načelnik Bruno Hranić, a potom je isto blagoslovio vlč. Dragutin Bogadi, vidovečki župnik. Za navalno vozilo i opremu vatrogasci su izdvojili 400 tisuća kuna. Navalno vozilo marke je Mercedes Benz 1124, a uz spremnik vode od 2000 litara ugrađena je pumpa srednjeg i visokog tlaka Ziegler. Vozilo posjeduje i 2 visokotlačna vitla te rasvjetni stup , dok u kabini ima mjesta za sedmeročlanu posadu. Vanjski dio svečanosti završio je uz zvuke sirene koju je uključio Ivica Kovačić, a zatim je u dvorani započela i redovna izvještajna sjednica  Skupštine.


Vatrogasci prisutni na proslavi 125. obljetnice DVD-a Vidovec, 31. siječnja 2015.

 


Novonabavljeno navalno vozilo DVD-a Vidovec

 


Blagoslov vozila obavio je vlč Dragutin Bogadi


Izvođenje Lijepe naše i vatrogasne himne provela je vidovečka limena glazba DVD-a, a potom su svi prisutni minutom šutnje odali počast svim preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima. Opširno izvješće o radu DVD-a Vidovec podnio je tajnik Stjepan Papec, a o financijsko-materijalnom poslovanju govorio je dopredsjednik Josip Papec. Prijedlog plana rada s potkrijepljenim financijskim stavkama obrazložio je zapovjednik Zdenko Buhin, a u radnom voditeljstvu bila je i Ana Kovačić. Sva izvješća i planove jednoglasno su prihvatili svi članovi, kao i novi Statut, a potom su svi podržali prijedlog da se u Društvo uključe Davor Pahić, Sandi Plantić, Tomislav Težak i Ido Županić, koji su potom potpisali i pristupnice.

 


Radno voditeljstvo 125. sjednice Skupštine DVD-a Vidovec

 


Pogled na sudionike i ispunjenu dvorane vatrogasnog doma

 


Diplomu Hrvatske vatrogasne zajednice uručio je izaslanik Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

 

U završnom dijelu zaslužnim članovima uručena su vatrogasna priznanja i spomenice, a ista je kao izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice uručio Nedjeljko Vukalović, predsjednik županijske vatrogasne organizacije. Spomenice Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za tri desetljeća u Društvu primili su Vid Kukec i Krešimir Franjo Šenjug, a posthumno je diploma Hrvatske vatrogasne zajednice za 70 godina provedenih u DVD-u dodijeljena Stjepanu Kovačiću (17. 07. 1927. – 30. 12. 2014.), a primila ju je kćerka Nadica Papec.

Vidovečki vatrogasci veliku pažnju posvećuju i obrazovanju članstva pa je tako u proteklom razdoblju uspješno neki oblik školovanja i osposobljavanja završilo 14 vatrogasaca, a to su Patricia Jambres, Lucija Težak, Ivana Simon, Danijel Melnjak, Ivica Košćak, Ivica i  Robert Kovačić, Davor Pahić, Leon Petric, Nikola Težak, Patrik Ozmec, Tomislav Težak  te Miljenko Melnjak i Ivica Papec koji su uz dočasničku školu prošli i obuku za prijevoz helikopterom.
Povodom 125. obljetnice Društva vidovečki vatrogasci uručili su više desetaka priznanja i  zahvalnica zaslužnim pojedincima, ustanovama i vidovečkim udrugama, a i vatrogasnim društvima od Pirovca i Zagreba (DVD Gračani, Kerestinec i Vidovec), do Biša i Vitomerci u Sloveniji te društvima iz okolice, do DVD-a Gotalovo u Podravini.



Neki od oblika školovanja i osposobljavanja u proteklom razdoblju završilo je 14 članova

 

Čestitke vatrogascima na 125. obljetnici i nabavi novog navalnog vozila uputio je vidovečki načelnik Bruno Hranić, a u ime Varaždinske županije čestitao je Zlatan Mošmondor. Uz čestitke plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice slavljenicima je uručio Nedjeljko Vukalović, a na bogatu povijest i vrijedan humanitarni rad članova DVD-a Vidovec u toku prvog svjetskog rata i u kasnijem razdoblju podsjetila je Mira Smerke. Čestitke slavljenicima uputili su i predstavnici udruga, sponzora i prisutnih vatrogasnih društava, a slavlju su prisustvovali i počasni predsjednici, iz VZO Vidovec Antun Kruhek te Zvonko Biškup, dugogodišnji predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.
Nakon dvosatne sjednice sudionicama slavlja humorističkom predstavom „Jalova“ predstavile su se članice dramske družine Udruge žena općine Vidovec, a uz svirku popularnog glazbenog sastava druženje je nastavljeno do kasnih noćnih sati.

 


Priznanje povodom 125. obljetnice DVD-a Vidovec primio je i Zvonko Biškup, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

 


Antun Kruhek, počasni predsjednik DVD-a i VZO Vidovec prima priznanje Društva za doprinos razvoju vatrogastva

 


Pozdravni govor načelnika Općine Vidovec Brune Hranića

 


Uime Varaždinske županije čestitku je uputio Zlatan Mošmondor

 


Čestitka Nedeljka Vukalovića, predsjednika Vatrogasne zajednice županije

 


O bogatoj povijesti Društva govorila je Mira Smerke

 


Povodom 125. obljetnice DVD-a plaketu slavljenicima dodijelila je Hrvatska vatrogasna zajednica

 


Kazališnom predstavom prisutne su na kraju razveselile članice dramske družine

 


U dramskoj priredbi uživala je i kuharska ekipa koje pripremila domjenak za dvjestotinjak ljudi



Zbog visokog vodostaja na terenu bili 628 sati, a muška A postrojba vježbu odradila za 33 sekunde
Prema strukturi članstva u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vidovec 43 člana imaju zvanje vatrogasac, 13 je članova vatrogasne mladeži, a tu je i 21 član podmlatka u dobi 6 do 12 godina i 15 podupirajućih članova. U prošloj godini DVD je sudjelovao na pet intervencija (3 požara i dva odstranjivanja porušenih stabala), a zbog izlijevanja rijeke Plitvice i poplava vidovečki vatrogasci su od 15. kolovoza do 20. rujna sudjelovali na stotinjak intervencija kod čega se radilo na  izgradnji nasipa, ispumpavanju vode i dežurstvima za što je utrošeno ukupno 628 sati rada. Tajnik Stjepan Papec naglasio je da prema utvrđenom cjeniku Hrvatske vatrogasne zajednice troškovi po tim intervencijama iznose 56.520,00 kn.
Poseban ponos DVD-a Vidovec su natjecateljske postrojbe Društva koje su sudjelovale na 19 različitih natjecanja na kojima su osvojili i dva prijelazna pehara, a predsjednik Božidar Plečko posebno je pohvalio mušku A ekipu koja je na natjecanju u Vrbanovcu vježbu odradila za 33 sekunde. Uz takmičenje u Vrbanovcu ta ekipa sudjelovala je i na šest drugih natjecanja, koliko je odradila i ženska A postrojba, djeca 6 do 12 godina bila su na četiri natjecanja, a mladež 12-16 godina i muška B postava sudjelovale su na jednom natjecanju. Od spomenutih postrojbi jednom je osvojeno 4. mjesto, četiri puta treće, deset puta drugo i devet puta prvo mjesto.
Vatrogasna postrojba DVD-a Vidovec sudjelovala je i na tri pokazne vježbe, a u cilju postizanja što boljih rezultata uređeno je zemljano vježbalište kraj nogometnog igrališta.
Od ostalih aktivnosti vatrogasci DVD-a Vidovec vode brigu o održavanju, nabavci i servisiranju opreme i tri vatrogasna vozila, o ispravnosti hidrantske mreže i stanju bunara, osposobljavanju i školovanju kadrova te održavanju zgrada i okoliša, uvježbavanju natjecateljskih ekipa, a tijekom godine sudjelovali su i na proslavama i svečanostima ostalih prijateljskih društava i udruga, čuvali Božji grob, organizirali proslavu sv. Florijana, zaštitnika vatrogastva, bili na vatrogasnom hodočašću na Mariji Bistrici te na Sesvete bili dežurni na groblju u Vidovcu.

Franjo Talan