Održana redovna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice općine Cestica

Na pograničnom području Općine Cestica djeluje šest vatrogasnih društava koje su od 1993. godine uključene u Vatrogasnu zajednicu, a to su DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Lovrečan Dubrava i Gradišće koje je ove godine bilo domaćin 23. sjednice skupštine krovne općinske vatrogasne organizacije.

Sjednica je održana u petak, 13. ožujka s početkom u 18 sati, a uz čelnike Općine Cestica, načelnika Mirka Korotaja i zamjenika mu Žarko Rodeša, predsjednika Vijeća Tomislava Lazara Skupštini je prisustvovao županijski vijećnik Josip Borak te predstavnici Vatrogasne zajednice općine Petrijanec i čelnici udruge umirovljenika. Izvještajnoj sjednici skupštine odazvao se i Nedeljeko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a sjednici su prisustvovali i kolege vatrogasci iz Republike Slovenije, predstavnici slovenskih vatrogasnih društava iz Cirkulana, Kočevja, Ormoža, Ptuja i Zavrča.

 



Sama sjednica započela je hrvatskom i vatrogasnom himnom nakon čega je sudionike sastanka pozdravio Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, a uz predsjednika u radno voditeljstvo izabrani su Milenko Biškup i Stjepan Lazar. Opširno izvješće o radu Zajednice podnio je tajnik Mladen Šćuric, a na sjednici su jednoglasno prihvaćena sva izvješća, novi Statut i plan rada za naredno razdoblje, kao i Odluka po kojoj je Općina Cestica imenovana za likvidatora.


U prošloj godine vatrogasci s područja VZO Cestica pogasili su tri požara i bili na 38 različitih intervencija za što je utrošeno 615 dobrovoljnih sati rada, a natjecateljske desetine sudjelovale su i na natjecanjima. I to u muškoj A i B kategoriji, u kategoriji žene A kao i u natjecanju mladeži 6-12 godina i  12-16 godina. Održana je i jedna centralna provjera obučenosti za gašenje požara, spašavanja imovine i ljudi, a u cilju pružanja što kvalitetnije prve pomoći unesrećenima za sve operativne članove održano je predavanje o pružanju prve pomoći. Održane su i zajedničke vježbe s kolegama iz Slovenije: DVD Babinec i PGD Ruše, DVD Lovrečan Dubrava i PGD Zavrč, DVD Križovljan Cestica i PGD Hardek i DVD Virje Križovljansko i PGD Velika Nedjelja. Cestička vatrogasna društva održala su i više druženja i susreta te bila u posjetu kolegama iz susjednih mjesta Hrvatske i Slovenije, od obližnjih do Ptuja i Kočevja. U prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Slavniji uključila su se sva vatrogasna društva, a prigodnom svečanošću vatrogasci su obilježili zaštitnika sv. Florijana i čuvali „Božji grob“. Na rijeci Dravi izvršena je 6. provjera ispravnosti vatrogasnih motornih štrcaljki i navalnih vozila, a pregledom hidrantske mreže konstatirano je postojanje 257 hidranata od kojih je dvadeset podzemnih neispravno.
Ponos cestičkog vatrogastva su operativni članovi, a potrebna liječnička uvjerenja od strane specijaliste medicine rada pribavilo je 76 vatrogasaca. U rad vatrogasnih društava uključeno je tristotinjak žena, 170 izvršnih i pričuvnih članova, a brojku od 1067 članova nadopunjavaju i počasni (21), pomažući (401) i 111 članovi vatrogasne mladeži. Od vatrogasnih zvanja najbrojnije je zvanje vatrogasac (112), a potom slijedi vatrogasac 1. klase (81), dočasnik (21), dočasnik 1. klase (19), vatrogasni časnik (7), časnik 1. klase ( 17), a zvanje počasni viši časnik nosi jedan vatrogasac.


Svako vatrogasno društvo posjeduje spremište i vatrogasno vozilo s pripadajućom opremom, a uz šest kombi vozila na području općine nalaze se i tri navalna vozila. Za nabavku vatrogasne opreme lanjske godine utrošeno je 180 tisuća kuna, a ove godine u planu je nabava novijih vatrogasnih vozila za Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec i Gradišće. Uz opremu, spremišta i garaže za vatrogasna vozila u svakom društvu, u sklopu vatrogasnog doma, nalaze se društvene prostorije kapaciteta prihvata od 250 do 700 ljudi, a zahvaljujući pomoći Općine u svim je tim prostorijama uređeno grijanje, sanitarni čvor i potrebne kuhinje s inventarom.


Čestitke cestičkim vatrogascima na uspješnom radu prvi je uputio predsjednik županijske vatrogasne zajednice Nedjeljko Vukalović, a zahvalu vatrogascima na nesebičnom radu u pomaganju ljudima izrekao je i načelnik Mirko Korotaj. Naglasio je da će Općina financirati izradu projektne dokumentacije kako bi se sva društva mogla prijaviti za sredstva iz EU fondova. Na dobar rad vatrogasne zajednice i pojedinih društava osvrnuo se Antun Knezoci, počasni predsjednik, a čestitke kolegama  uputila je i Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec. U  ime predstavnika slovenskih vatrogasnih društava čestitke na uspješnom radu cestičkim vatrogascima uputio je Marijan Meglič, predsjednik pokrajinskog vatrogasnog saveza Ptuj te izrazio zahvalnost za bogatu suradnju koja se posljednjih godina razvila između cestičkih društava i predstavnika slovenskih vatrogasnih društava i zajednica.

 



U završnom dijelu sjednice Skupštine predsjednik Darko Majhen i zapovjednik Milenko Biškup uručili su vatrogasna odlikovanja za međunarodnu suradnju kolegama iz Slovenije, a primili su ih Marijan Meglić i Zvonko Glažar, zamjenik vatrogasnog zapovjednika Republike Slovenije. Potom je Nadjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije predsjedniku VZO Cestica Darku Majhenu uručio  srebrnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos u vatrogastvu i zaštiti od požara.

 


Franjo Talan