Suradnja između Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Sveta Podravske regije Gasilske zveze Slovenije u usponu

Suradnja između vatrogasnih organizacija s obje strane hrvatsko-slovenske granice započeta je još u vrijeme osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i traje neprekidno do danas. Jednako je to duž cijele granične crte koja službeno razdvaja, a neslužbeno spaja ljude koji često koriste zajednički lokalni govor, a imaju i niz zajedničkih životnih poteškoća jednako tako zajednički rješavaju.
Inicijativa glede ozbiljnije suradnje na višoj razini između Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Sveta Podravske regije Gasilske zveze Slovenije pokrenuta je 2009. godine, nakon čega je uslijedilo više radnih sastanaka i međusobnih posjeta manifestacijama poput vježbi, natjecanja i sl. Šesti radni sastanak održan je 8. travnja 2015. godine u Varaždinu.

Uz predsjednika Zajednice Nedeljka Vukalovića, županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka, zamjenika predsjednika Zajednice Tomislava Bogovića, zamjenika županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivicu Labaša, predsjednika VZO Cestica Darka Majhena te zapovjednika VZO Cestica Milenka Biškupa, sastanku su bili nazočni i Zvonko Glažar, dozapovjednik Gasilske zveze Slovenije, Dužan Vižintin, vatrogasni zapovjednik Podravske regije, Janez Liponik, zamjenik predsjednika Sveta Podravske regije, Marjan Meglič, predsjednik Območne gasilske zveze Ptuj, Anton Bratuša, predsjednik PGD Zavrč i Damjan Brlek, zapovjednik PGD-a Zavrč.

 

Tijekom dvosatnog sastanka raspravljeno je više tema. Nazočni su izvješteni kako je na području Varaždinske županije u 2014. godini provedeno 1307 vatrogasnih intervencija, pri čemu je prosjek na godišnjoj razini oko 1000 intervencija, dok je na području Podravske regije bilo provedeno 889 intervencija, što je za oko 300 intervencija više od 2013. godine (ponajviše zbog radova na vodi i ledoloma).

Iz svih izvješća je razvidno kako požarne intervencije zauzimaju sve manji udio u ukupnom broju intervencija, dok najveći dio statistike pripada tehničkim intervencijama, poglavito onima koje su vezane uz provedbu obrane od poplava. Prošlogodišnje intervencije su ponovno ukazale kako su vatrogasna snage zapravo prva operativna snaga cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja.
Predstavnici Gasilske zveze Slovenije – Sveta Podravske regije nazočne su upoznali sa sustavom zapovijedanja i rukovođenja u složenijim vatrogasnim intervencijama u Sloveniji, dok su ih domaćini upoznali s trenutačnim stanjem glede donošenja novog Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o zaštiti od požara i Zakona o vatrogastvu.

Nazočni su se usuglasili glede potrebe iniciranja rasprave i pripreme odgovarajućih akata koji će regulirati međusobnu ispomoć lokalnih vatrogasnih snaga iz dviju zemalja na uskom pograničnom području, u slučajevima kada dolazi do požara raslinja ili sličnih slučajevima. Isto se odnosi na situacije kada u datom trenutku nije moguće jasno utvrditi međudržavnu granicu, a ozbiljnost situacije zahtijeva žurni odaziv svih raspoloživih snaga na lokalnom području. U svakoj intervenciji i drugoj operativnoj aktivnosti postoji objektivan rizik od stradavanja vatrogasaca, pri čemu je upitna pokrivenost vatrogasnih snaga sustavom osobnog osiguranja ukoliko do stradavanja dođe u susjednoj državi.
Stoga je usvojen zaključak prema kojem je potrebno uputiti inicijativu prema nadležnim državnim institucijama obje države glede pokretanja rješavanja opisanog problema, na način kako je to riješeno i važećim standardnim operativnim postupkom kojim se rješava samo pitanje ispomoći pomoću letjelica. U tom smislu predlaže se održavanje radnog sastanka s predstavnicima nadležnih državnih institucija Republike Hrvatske i Republike Slovenije u drugom dijelu godine, uz domaćinstvo VZ Varaždinske županije ili GZS – Sveta Podravske regije.

U nastavku sastanka razmijenjene su informacije o aktualnim projektima koji su u tijeku te o potencijalima glede kandidiranja novih projekata od strane Europske unije. Nazočni su upoznati s trenutačnim stanjem glede projekta izgradnje novog vatrogasnog centra JVP Grada Varaždina, odnosno varaždinskih vatrogasnih organizacija.
Predstavnici Gasilske zveze Slovenije – Sveta Podravske regije nazočne su upoznali s nekoliko pozitivno provedenih projekata izgradnje vatrogasnih domova, sufinanciranih od strane Europske unije, no činjenica je kako su svi takvi projekti kandidirani u obliku polivalentnih objekata. Predstavljenqa je i inicijativa glede izgradnje regionalnog vježbališta za vatrogasne snage na području Ormoža, sukladno tipiziranoj projektnoj dokumentaciji Gasilske zveze Slovenije predstavljenoj na ovom sastanku.

Na sastanku je predstavljen i plan značajnijih aktivnosti u vatrogastvu Varaždinske županije u 2015. godini, kao i sadržaj međunarodnog seminara koji će biti održan 20. travnja ove godine u Varaždinu, na kojem će glavnu riječ imati predavači iz Velike Britanije, a pozvani će biti i kolege iz Slovenije.

Usvojen je zaključak o potrebi nadopune radnog materijala odnosno izvješća o međusobnoj suradnji vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske županije s vatrogasnim organizacijama u Sloveniji. U tom smislu biti će upućen dopis vatrogasnim organizacijama s područja Varaždinske županije glede nadopune istog materijala.
Vatrogasna zajednica Varaždinske županije organizatorima vatrogasnih natjecanja na vlastitom području uputiti će inicijativu glede pozivanja odnosno sudjelovanja gostujućih odjeljenja iz Slovenije (putem Območne gasilske zveze Ptuj).
Predstavnici Gasilske zveze Slovenije – Sveta Podravske regije upoznali su nazočne s planom obilježavanja 150 godina PGD-a Ptuj, pri čemu postoji ideja glede povezivanja s DVD-om Varaždin, ponajviše radi istraživanja vlastite povijesti.
Usvojen je zaključak o potrebi razmatranja mogućnosti obostrane dodjele vatrogasnih odlikovanja dužnosnicima vatrogasnih organizacija, glede čega će se pokrenuti i odgovarajuća inicijativa glede rasprave o ovom pitanju na sjednici Odbora za priznanja i odlikovanja odnosno Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Stjepan Kovaček, dipl. ing.