Uspješna priprema za stručni ispit

Temeljem zaključaka svojih vodećih tijela, a sukladno zakonskoj obvezi polaganja stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima od strane zapovjednika i zamjenika zapovjednika vatrogasnih zajednica gradova odnosno općina i središnjih DVD-ova, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije organizirala je pripremna predavanja za polaganje spomenutog stručnog ispita od strane zapovjednog kadra vatrogasih organizacija s područja cijele županije.

Pripremna predavanja u obliku dvodnevnog seminara organizirana su 15. i 16. travnja ove godine u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Dužnosnici Zajednice izrazili su pritom zadovoljstvo odazivom 104 člana, pretežito zapovjednika i zamjenika zapovjednika DVD-ova i vatrogasnih zajednica gradova odnosno općina, kao i nekoliko kolega iz JVP Grada Varaždina. U pozdravnim govorima predsjednika Zajednice Zvonka Biškupa i županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka izraženo je jasno usmjerenje rada Zajednice prema konstantnom obrazovanju članstva, kao temeljnom preduvjetu kvalitetnog razvoja struke odnosno svih akvitnosti koje se u vatrogastvu provode.

Prvog su dana polaznici slušali predavanja iz predmeta „Vatrogasna tehnika, uređaji i oprema“ (Božidar Horvat, dipl. ing. – zamjenik zapovjednika JVP Grada Varaždina),  „Normativno reguliranje zaštite od požara i vatrogastva“ te „Kaznenopravne i prekršajne sankcije“ (Stjepan Kovaček, dipl. ing. –  županijski vatrogasni zapovjednik). Drugog dana seminara održana su predavanja iz predmeta „Vatrogasna taktika“ (Stjepan Purgar, dipl. ing. – načelnik Vatrogasne škole pri Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja) i „Teorija procesa gorenja i gašenja“ (Damir Knežević, dipl. ing. – privremeni ravnatelj Vatrogasne škole Hrvatske vatrogasne zajednice).

Zajednica je za sve polaznike osigurala materijale odnosno pomagala za pripremu polaganja stručnog ispita, a odlukom Predsjedništva iz proračuna Zajednice podmiriti će se troškovi polaganja ispita za po jednu osobu iz svake gradske ili općinske vatrogasne zajednice odnosno samostalnog DVD-a. Time se želi potaknuti rješavanje ove zakonske obveze na području cijele županije, a istovremeno će se u dobroj mjeri postići usklađivanje rada vatrogasne operative s zakonskim i podzakonskim aktima. S obzirom na činjenicu da već uobičajeno više od pola intervencija na području županije samostalno rješavaju dobrovoljne vatrogasne postrojbe, ovakav pristup radu Zajednice zapravo je nezaobilazan čimbenik u kvalitetnoj provedbi vatrogasne djelatnosti.

                                          Priredio: Stjepan Kovaček, dipl. ing.