U sklopu projekta “Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije” održan susret vatrogasaca

U suradnji s Azrom, Agencijom za razvoj Varaždinske županije, Općina Cestica prijavila je Europskoj uniji projekt pod nazivom Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije, u kojem sudjeluju i partnerske općine iz Mađarske, Njemačke i Slovenije. U sklopu projekta „Europa za građane“ predviđeno je pet događanja koja počinju vatrogasnim natjecanjem u svibnju, u lipnju je u slovenskoj općini Cirkulane folklorni festival, u srpnju mjesecu je nogometni turnir u mađarskoj općini Mlinarci, a planinarske aktivnosti održat će se početkom kolovoza u njemačkom Heiningenu, dok je u listopadu i završna konferencija u općini Cestica.
Prvi susret predstavnika vatrogasnih društava održan je u subotu, 7. svibnja u Babincu, a u uvodnom dijelu prisutne je pozdravio načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, istaknuvši pritom kako je nakon uspješne realizacije projekta razvoja Turističke zone Haloze – Zagorje, kojeg je općina Cestica realizirala sa susjednim općinama iz Slovenije i općinama iz pograničnog dijela Varaždinske te Krapinsko-zagorske županije, kao i realizacije projekta razvoja gospodarske zone, na redu novi program kojim će se žitelji spomenute 4 općine upoznati i s radom civilnog društva odnosno udruga.


Dobrodošlicu gostima iz Mađarske, Njemačke i Slovenije uputio je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, projekt ”Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije” predstavila je Gabrijela Kos, a Darko Majhen govorio je o radu općinske vatrogasne zajednice


Rad Vatrogasne zajednice Varaždinske županije predstavio je županijski zapovjednik Stjepan Kovaček

Projekt je na hrvatskom i njemačkom jeziku predstavila Gabrijela Kos, a susretu su uz predsjednika Vijeća Ivana Hohnjeca, prisustvovali i vijećnici te predstavnici cestičkih udruga, kao i predstavnici Pokrajinskog vatrogasnog saveza Ptuj, članovi cestičkih vatrogasnih društava i ostalih udruga. Prisutnima su se obratili i predstavnici općina koje sudjeluju u projektu,  načelnik njemačke općine Heiningen Norbert Aufrecht,  župan slovenske općine Cirkulane Janez Jurgec, a općinu Mlinarci iz Mađarske predstavio je  načelnik Ištvan Vuk koji je istaknuo da u općini živi oko 80 posto Hrvata.


Susretu vatrogasaca prisustvovali su načelnici općina Mlinarci, Cirkulane, Heiningen i Cestica

Sudionike u projektu pozdravio je i zamjenik župana Milan Pavleković, a nazočnima se obratio i Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik koji je naglasio kako u vatrogasnim društvima na području Varaždinske županije djeluje oko deset tisuća članova, među kojima za vrijedan rad pohvale zaslužuju pripadnici cestičkih vatrogasnih društava.
Vatrogasnu zajednicu općine Cestica predstavio je predsjednik Darko Majhen, naglasivši kako u Zajednici djeluje preko 900 članova u šest vatrogasnih društava, od najstarijeg u Gornjem Vratnu, osnovanog 1920. Godine, do najmlađeg DVD-a Babinec koji ove godine obilježava 30 godina rada. Istaknuto je i da cestička vatrogasna društva imaju razvijenu dobru suradnju s kolegama iz Slovenije, a realizacijom projekta suradnja će se proširiti i na ostale države. 

Projekt Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije ostvaren je u suradnji s Agencijom za razvoj Varaždinske županije, a susretu je prisustvovala i Petra Žunec, koja je sudjelovala u stvaranju i osmišljavanju projekta te Josip Borak, direktor AZRA-e, istaknuvši da je agencija radi uspješnije realizacije programa financiranih iz sredstava europskih fondova otvorila urede u Bruxellesu i Beču. Nositelj projekta je Općina Cestica, a isti je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije u iznosu od od 56.448,70 eura.


Zajednička fotografija svih sudionika u projektu, snimljena na igralištu NK Dinamo

 

Osim druženja i upoznavanja zajedničkih tradicionalnih vrijednosti, sudionici u projektu upoznat će se i s kulturnim, prirodnim i povijesnim znamenitostima, a prema riječima načelnika Mirka Korotaja razmatrane su i mogućnosti suradnje u razvoju turizma i gospodarstva.


Gosti iz europskih država upoznati su i s prirodnim te kulturno-povijesnim znamenitostima, a predstavljeni su i sadržaji Vinske ceste Klampotic na kojima se moderna proizvodnja nadovezuje na višestoljetnu tradiciju

                                                    tekst i fotografije: Franjo Talan