Novomarofski vatrogasci na proslavi 130 godina rada PIGD Rudnik Trbovlje u Sloveniji

Sredinom lipnja delegacija novomarofskih vatrogasaca na čelu s predsjednikom VZG-a i DVD-a  Novi Marof Nedjeljkom Vukalovićem, sudjelovala je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja i proslave 130 godina rada i djelovanja Prostovoljnog industrijskog gasilskog društva Rudnik Trbovlje iz Trbovlja.


Sama sjednica održana je u velikoj svečanoj dvorani radničkog doma u Trbovlju, a istoj je uz vatrogasce slavljeničkog društva prisustvovalo više od stotinu vatrogasaca iz susjednih vatrogasnih društava  i vatrogasci DVD-a Novi Marof kao jedini predstavnici iz Hrvatske.
Uz već navedene vatrogasce, uglavnom iz Gasilske zveze Trbovlje, svečanoj sjednici su prisustvovali i svojom nazočnošću istu uveličali, načelnik (župan) općine Trbovlje Vili Treven,  direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik Aleš Berger, ujedno i pokrovitelj cjelokupne proslave, zatim predsjednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, predsjednik GZ Trbovlje Pavel Nemet te ostali uzvanici.
 Na početku svečane sjednice u uvodnom govoru predsjednik PIGD Rudnik Trbovlje Branko Skočir upoznao je prisutne ukratko sa poviješću samog Društva, te je naveo da je isto osnovano 1881., kao najstarije industrijsko vatrogasno društvu u Sloveniji, tada za potrebe vatrozaštite samog rudnika, ali i cijelog mjesta koje se razvijalo uporedo s razvojem industrije.
Danas PIGD Rudnik Trbovlje još uvijek djeluje u sklopu rudnika Trbovlje–Hrastnik, koji je prema odluci slovenskih vlasti u završnoj fazi zatvaranja i sanacije rudarskih okna i kopova. Društvo broji oko 30-ak članova i članica uglavnom iz redova zaposlenika rudnika, no posljednjih godina intenzivno se radi na uključivanju u društvo mlađih članova i članica koji nisu direktno vezani uz sam rudnik.
 Nakon predsjednika Društva, nazočnima su se prigodnim riječima obratili već spomenuti gosti i uzvanici te častitali slavljenicima na ovoj visokoj obljetnici. Potom se pristupilo dodjeli vatrogasnih priznanja, pohvala i odlikovanja zaslužnim članovima i članicama PIGD-a, te zahvalne diplome svim Društvima koja su pridonjela svečanosti ove proslave.
 Budući da novomarofski vatrogasci s vatrogascima PIGD Rudnik Trbovlje surađuju unazad deset godina i ta suradnja se proširuje i učvršćuje te je tendencija da se nastavi i dalje, prigodnim riječima nazočnima se obratio i predsjednik VZG Novi Marof Nedeljko Vukalović, te je na kraju i dodijelio nekoliko vatrogasnih odlikovanja i priznanja istaknutim članova slavljeničkog Društva.
Zlatne plakete Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof uručene su PIGD Rudnik Trbovlje povodom ove visoke obljetnice te počasnom članu Društva Juraju Gotalu, začetniku ove suradnje prije deset godina, a koji je rodom iz novomarofskog kraja, dok u Trbovlju živi gotovo šest desetljeća.
Brončane medalje HVZ-a ispred VZG Novi Marof uručene su Milanu Siršeu, podpredsjedniku PIGD-a, Edvardu Berglezu, počasnom članu Društva koji je uz Juraja Gotala također bio začetnik navedene suradnje te Mihi Petrinaču, članu PIGD-a.
Brončane plamenice HVZ-a, također uime VZG Novi Marof uručene su Branku Skočiru, predsjedniku Društva i Janezu Štruclu, zapovjedniku, odnosno poveljniku PIGD Rudnik Trbovlje.

Nakon svečane sjednice usljedilo je daljnje druženje uz prigodni domjenak u predvorju radničkog doma, a nakon toga i u vatrogasnom domu PIGD-a Rudnik Trbovlje.
                                                               
                                                                                               Nedjeljko Vukalović