Poziv – prijave za osposobljavanje/usavršavanje vatrogasaca

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u ovoj će školskoj godini (2011./2012.) programe osposobljavanja i usavršavanja kandidata za stjecanje zvanja odnosno specijalnosti započeti tijekom mjeseca studenoga. Stoga u nastavku pogledajte dopis vezan uz istu problematiku.

VATROGASNA ZAJEDNICA
VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

U pograničnom dijelu Hrvatske i Slovenije, s desne strane rijeka Drave smjestilo se desetak naselja koje obuhvaćaju vinorodno područje Haloza i rubnog područja Hrvatskog zagorja, a tu je i međunarodni cestovni granični prijelaz Dubrava Križovljanska – Zavrč.
Suradnja susjednih vatrogasnih društava s obje strane granice intenzivirala se posljednjih desetljeća, a zajedničke vatrogasne vježbe započele su na inicijativu vatrogasnih zapovjednika PGD-a Zavrč, Branka Skoka i Milenka Biškupa iz DVD-a Lovrečan-Dubrava. Domaćin vatrogasne vježbe svake je godine drugo vatrogasno društvo, a vježbe se redovito održavaju na jednoj lokaciji uz hrvatsko-slovensku granicu. Tako je ovogodišnja, sedma po redu, vatrogasna vježba održana u naselju Hrastovec, u slovenskoj općini Zavrč, a u prvom noćnom zadatku sudjelovalo je preko dvadeset vatrogasaca s obje strane granice. Sa svake strane bilo je angažirano po jedno navalno i kombi vozilo, a vježba je započela u 18,30 sati.
Na zvuk sirene iz vatrogasnog spremišta PGD-a Zavrč i DVD-a Lovrečan-Dubrava iz Lovrečana prema mjestu požara krenula su vatrogasna odjeljenja. Požar je ubrzo ugašen te su se vatrogasci pod zapovjedništvom Branka Skoka, zapovjednika PGD-a Zavrč okupili ispred zgrade vatrogasnog doma.
U ime domaćina PGD-a Zavrč sve sudionike vježbe i goste pozdravio Anton Bratuša, predsjednik Društva, a čestitke na uspješno izvedenoj vježbi vatrogasnim postrojbama uputili su Marta Bosilj, zamjenica načelnika općine Zavrč, Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica, Marjan Meglič, predsjednik Območne gasilske zveze Ptuj, Janez Lipovnik, zapovjednik Podravske regije i Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, čestitavši pritom vatrogascima iz Zavrča sedamdesetu godišnjicu rada. Zadovoljstvo nad prikazanim izrazio je i Franc Težak, predsjednik DVD-a Lovrečan-Dubrava uz poziv na domjenak. Kako su obje susjedne općine poznate po vinogradarstvu, lovrečanski vatrogasci pripremili su i mošt iz ovogodišnje berbe te vruče pečene kestene ubranih u obližnjim šumama.
Vatrogasnoj vježbi prisustvovali su i mještani susjednih naselja, kao i članovi DVD-a Babinec, a da bi s vježbe ostala i foto dokumentacija pobrinuli su se Rado Škrjanec, predsjednik Nadzornog odbora PGD-a Zavrč i Martin Borak iz Lovrečana.
Iduće godine vježbu organizira DVD Lovrečan-Dubrava.
Franjo Talan

Broj: 917/2011
Varaždin, 25. 10. 2011. god. 

                                               – VATROGASNIM ZAJEDNICAMA GRADOVA
                                               – VATROGASNIM ZAJEDNICAMA OPĆINA
                                               – SAMOSTALNIM DVD-IMA

Predmet:  Prijava kandidata za osposobljavanje/usavršavanje za vatrogasna zvanja/specijalnosti
              –  traži se;                                  

 

Poštovani,
iznimno važan čimbenik kvalitetne provedbe primarnih zadaća vatrogasne struke svakako je stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova. Među spomenutim zadaćama najvažnije mjesto zauzima osposobljenost za operativno vatrogasno djelovanje.

Protekla školska godina 2010./2011. jedna je od rekordnih po postignućima Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i svih Vaših Zajednica u tom pogledu, s obzirom da je ukupno osposobljeno 516 članova DVD-ova za različita zvanja, od “vatrogasne mladeži” do “vatrogasnih dočasnika 1. klase”.

Tijekom mjeseca studenog ove godine predviđen je početak nove školske godine u kojoj se ne očekuju promjene glede podzakonskih akata temeljem kojih se provodi osposobljavanje i usavršavanje. Istovremeno, veliki su izgledi da se uz uobičajene programe nakon gotovo 20 godina u Varaždinu ponovno organizira školovanje odnosno prekvalifikacija za stjecanje zanimanja „vatrogasni tehničar“ ili „vatrogasac“, no tek u školskoj godini 2012./2013.

Pozivamo Vas stoga da Vašim dopisom odnosno e-mailom prijavite kandidate za osposobljavanje (od zvanja „vatrogasna mladež“ do zvanja „vatrogasni časnik 1. klase“), odnosno pojedine specijalnosti (rad s dišnim spravama, rad s hidrauličkom opremom, strojari, itd.).
Naša stručna služba potom će pripremiti prijedlog provedbe cjelokupnog programa. Naglasak će i ovog puta biti na regionalnoj suradnji, kako zbog kvalitete programa, tako i zbog racionalizacije organizacijskih troškova.

Vaše poimenične prijave potencijalnih polaznika (zbog izbjegavanja dosadašnjih preuveličavanja realnih potreba odnosno mogućnosti) različitih oblika osposobljavanja  i usavršavanja molimo poslati u ured Zajednice najkasnije do 14. studenoga 2011. godine.

Ukoliko su neke VZG/VZO/samostalna DVD-a spremni da program osposobljavanja (pogotovo za zvanje „vatrogasac“) započne tijekom mjeseca studenoga, molimo da nas o tome žurno izvijeste. Uvodno predavanje za polaznike programa za zvanje “vatrogasni časnik” održati će se tijekom trećeg vikenda u mjesecu studenome.

S poštovanjem,
                                                                        Županijski vatrogasni zapovjednik
                                                                           Stjepan Kovaček, dipl. ing.