Održana 92. sjednica Skupštine DVD-a Gornje Vratno

DVD Gornje Vratno osnovano je 1920. godine i danas djeluje u sklopu Vatrogasne zajednice općine Cestica u koju su još uključena vatrogasna društva, DVD Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Lovrečan Dubrava, Gradišće i DVD Babinec koje je kao najmlađe cestičko društvo kontinuirano počelo djelovati 1981. godine.  Redovita izvještajna skupština DVD-a Gornje Vratno održana je u subotu 14. siječnja 2012. godine, u dvorani društvenog doma u Gornjem Vratnu.

Sama sjednica započela je državnom i vatrogasnom himnom. Potom je stotinjak prisutnih članova društva i gostiju  minutom šutnje odali počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima.

Uz cestička vatrogasna društva tu su bili i vatrogasci iz Vinice, Maruševca, Strmca Podravskog i Tužnoga, te predstavnici PGD-a Zavrč iz Slovenije, a sjednici su prisustvovala i izaslanstva ostalih cestičkih udruga, sponzori i podupiratelji.
Nakon pozdravne riječi predsjednika Darka Majhena prišlo se usvajanju novog Statuta društva koji je jednoglasno prihvaćen, a izvješća su podnijeli Mladen Šćuric, Tomislav Kolmačić, Stjepan Grmec i Elvis Majhen.
Istaknuto je da su vatrogasci u protekloj godini sudjelovali u 13 intervencija i gašenja požara i to 1 požar stambenog objekta u naselju Virje Križovljansko, 10 požara otvorenog prostora: Otok Virje Seča, Vratno Otok Pijeski, Viničko polje – pšenica, 5 požara na odlagalištu otpada Gornje Vratno, 2 požara poljoprivrednih površina u Vrtnoj ulici, tehnička intervencija na lokalitetu Falinić Breg  i 1 potraga za nestalom osobom na potezu Cestica, Dravska ulica.
Od opreme nabavljene su usisne cijevi marke Rosenbauer, 6 stanica za komunikaciju Walkie Talkie Motorola T6, a zahvaljujući donaciji Varaždinske županije i 10 kompleta radnih odora. Uz redovito čišćenje i uređenje okoliša članovi DVD-a Gornje Vratno sudjelovali su na vatrogasnim natjecanjima, kako u sklopu Vatrogasne zajednice općine Cestica tako i na 5. Natjecanju vatrogasaca Varaždinske županije i 9. Natjecanju vatrogasne mladeži na kojem su djeca 6-12 godina osvojila 28. mjesto od pedeset prijavljenih ekipa, naglasio je tajnik Mladen Šćuric. Prošle godine fasadu je dobila i sjeverna strane društvenog doma, a radove u iznosu od pedeset tisuća kuna platila je Općina Cestica.

Jednoglasno je prihvaćen i plan rada za tekuću godinu, a navedena je i prodaja starog vatrogasnog doma koji više nije potreban za vatrogasne aktivnosti.Također je naglašeno da će vatrogasci DVD-a Gornje Vratno i dalje raditi na popuni i održavanju vatrogasne opreme, kao i održavanju vatrogasnog i društvenog doma, uvježbavanju vatrogasnih postrojbi i sudjelovati na vatrogasnim natjecanjima, intervencijama i po potrebi na gašenjima požara te na ostale načine pomagati u spašavanju imovine i ljudi.

Zbog zdravstvenih razloga ostavku na mjesto člana nadzornog odbora podnio je Stjepan Grmec te je za novog člana izabran Zvonko Majer.

Čestitke na uspješnom radu vatrogascima DVD-a Gornje Vratno uputio je cestički načelnik Mirko Korotaj i počasni predsjednik VZO Antun Knezoci, a nadu u uspješni nastavak suradnje izrazili su Renato Podbojec, predsjednik DVD-a Maruševec i Miljenko Biškup iz naselja Tužno.


Čestitke na uspješnom radu vatrogascima DVD-a Gornje Vratno uputio je načelnik Mirko Korotaj i počasni predsjednik VZO Cestica Antun Knezoci

 

Zaslužnim članovima društva priznanja uručio je zapovjednik Milenko Biškup, a dobili su ih Elvis Bizjak i Davor Adamić, brončane plamenice te brončane medalje Stjepan Grmec i Mladen Šćuric. Spomenicu za 10 godišnji rad dobio je Renato Šobak, a spomenicu za 20 godina primio je  Elvis Majhen. U redove vatrogasne mladeži primljeni su Barbara Horvat, Tena Jambrek, Vedran Tenko, Antonio Horvat, Ivan Cestar i Luka Tenko, a u izvršno članstvo Matija Dregarić. Čestitke na potpisu pristupnica mladima su uputili predstavnici vatrogasne zajednice i općine Cestica,  a druženju je uz svirku dueta Flasch i prigodni domjenak nastavljeno do kasnih noćnih sati.


Čestitke na dobivenim vatrogasnim priznanjima dobitnicima su uputili čelnici općine Cestica; Vatrogasne zajednice i DVD-a, a u redove vatrogasnog društva primljeno je sedam novih članova


DVD Gornje Vratno ima 49 članova i to 10 aktivnih, 14 pričuvnih, 7 podupirajučih i 3 počasna člana te 15 članova vatrogasne mladeži, a po stručnoj osposobljenosti tu je 25 ispitanih vatrogasaca, 11 vatrogasca 1. klase, 6 dočasnika, 4 dočasnika 1. klase, 4 vatrogasna časnika i dva vatrogasna časnika 1. klase.

Tekst i fotografije: Franjo Talan

Suradnja sa slovenskim vatrogascima u usponu
Dobra suradnja vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije i susjednih društava iz Slovenije odvija se već nekoliko desetljeća, a uz posjete vatrogasnim vježbama, sjednicama skupština i proslavama suradnja se nastoji upotpuniti i provedbom zajedničkih taktičkih vježbi kako bi se u slučaju potrebe moglo pomoći susjedu u nevolji. Posljednjih godina intenzivirana je suradnja i na višoj razini, pa je tako održano i nekoliko sastanaka te međusobnih posjeta rukovodstava Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Sveta podravske regije Gasilske zveze Slovenije (sa sjedištem u Ptuju). O daljnjoj suradnji susjednih regionalnih saveza raspravljalo se i na zajedničkom sastanku čelnika održanom u srijedu 18. siječnja 2012. godine u prostorijama slovenskog Prostovoljnog gasilskog društva Zavrč.
Sastanak je vodio mr. Janez Merc, dopredsjednik Gasilske zveze Slovenije i predsjednik Sveta Podravske regije, a dobrodošlicu prisutnim vatrogasnim dužnosnicima i uspješan rad prisutnima je poželio i Janko Lorbek, zamjenika župana Obćine Zavrč. Susretu su sa slovenske strane prisustvovali i Janez Liponik, član Zapovjedništva Gasilske zveze Slovenije i zapovjednik Sveta Podravske regije, Zvonko Glažar, zapovjednik Gasilske zveze Ptuj te članovi domaćeg Društva, zapovjednik PGD-a Zavrč Branko Skok i predsjednik Antun Bratuša.
Hrvatsko izaslanstvo činili su Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik te predstavnici VZO Cestica, predsjednik Darko Majhen i zapovjednik Milenko Biškup.
Vatrogastvo na području dvije regije, varaždinske i ptujske, ima dugu tradiciju temeljem koje danas ovdje djeluje preko dvadeset tisuća članova. Podravska regija u kontekstu vatrogastva jedna je od 17 regija koje djeluju u sklopu Gasilske zveze Slovenije, a objedinjava rad 12 vatrogasnih zajednica u kojima djeluje 111 vatrogasnih društava s preko 10500 članova. Vatrogasna zajednica Varaždinske županije jedna je od dvadesetak županijskih organizacija koje djeluju u sklopu Hrvatske vatrogasne zajednice kojoj je ravnopravno pridodana i Vatrogasna zajednica grada Zagreba. Zajednica koordinira i razvija rad vatrogastva na području 6 gradova i 22 općine u kojima djeluju 133 2 profesionalne vatrogasne postrojbe i 131 dobrovoljno vatrogasno društvo s preko 10000 članova, odnosno oko 3000 operativnih vatrogasaca, uz više od 1500 pripadnika vatrogasne mladeži.
Kako područje Podravske regije dijelom pokriva i pogranična područja s granicama prema susjedne dvije hrvatske županije, na sastanku je naglašena potreba proširenja suradnje i na vatrogasne zajednice Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, a što bi se nastojalo organizirati do kraja mjeseca ožujka 2012. godine. Kolege iz Slovenije uputile su poziv za sudjelovanje na državnom natjecanju vatrogasne mladeži koja će se  2. srpnja održati u Ptuju. S hrvatske strane predloženo je da jedna desetina vatrogasne mladeži sudjeluje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Zapovjednik Stjepan Kovaček predložio je održavanje vatrogasnih radionica u kojima bi sudjelovali vatrogasni stručnjaci iz susjednih područja, a u tom kontekstu svaka će strana predložiti teme i predavače.
DVD Lovrečan-Dubrava i PGD Zavrč zajedničke vježbe priređuju već sedam godina, stoga je Branko Skok, zapovjednik domaćeg društva zamolio za pripomoć kod organizacije sljedeće zajedničke vatrogasne vježbe koja će se održati u listopadu, u sklopu mjeseca zaštite od požara u Sloveniji. Pritom će se nastojati angažirati i helikopterske snage za što je potrebna suradnja i odobrenje nadležnih institucija susjednih država. Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica predložio je zajedničku izradu programa koji bi se kandidirali za sredstva iz fondova Europske unije, istaknuvši da je iz jednog od tih programa već financirano zajedničko vatrogasno natjecanje i proslava Florijanova, uz sudjelovanje općina Mlinarci (Mađarska), Cirkulane (Slovenija), Heiningen (Njamačka) i Cestica iz Hrvatske, a koja je kao nositelj projekta bila i domaćin susreta vatrogasaca.
Tekst i fotografije: Franjo Talan