In memoriam – Antun Posavec (1934.-2012.)

Dana 26. siječnja, nakon dulje bolesti umro je Antun Posavec, dugogodišnji član odnosno u dva mandata predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornje Vratno, vrijedan pripadnik vatrogastva, a za što je primio i više vatrogasnih priznanja.

Tijelo pokojnog Antuna pokopano je na groblju u Cestici u subotu 28. siječnja, a sprovodne obrede i misu zadušnicu služio je vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik. Od pokojnog Antuna oprostilo se i više stotina stanovnika naselja, župljana župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan i općine Cestica te brojna rodbina i prijatelji.



Antun Posavec


U ime DVD-a Gornje Vratno, kod grobne kućice na sprovodu od pokojnog predsjednika oprostio se Darko Majhen, predsjednik DVD-a i Vatrogasne zajednice općine Cestica, koji je u oproštajnom  govoru rekao: – Dragi prijatelji, rodbino i poštovatelji Antuna Posavca!

Svaki gubitak drage osobe, bilo supruga, oca, djeda, prijatelja, u onima koji su ga poznavali, koji su s njim živjeli, radili, dijelili dobro i zlo, a koji iza njega ostaju, u srcima svih tih ljudi nastaje praznina, koja se istog trenutka ispunjava velikom tugom, i osjećajem da je otišao čovjek koji je svima njima, nama, nešto značio i koji je za svog života ostavio trag, neizbrisiv trag. Svojim postojanjem, svojim radom, svojom skromnošću, svojim stavom… Takav je čovjek bio Antun Posavec. Svi mi koji smo ga poznavali i imali priliku s njim raditi, razgovarati, dijeliti i dobro i zlo u vatrogastvu i privatnom životu, složit ćemo se jednoglasno, da je bio veliki čovjek, veliki vatrogasac, pravi prijatelj, i kao takvog ćemo ga zauvijek pamtiti.

Dužnost mi je stoga da se u ime DVD-a Gornje Vratno oprostim od našeg Antuna, počasnog člana i istinskog prijatelja. Bio je izuzetna osoba, zbog čega je uživao nepodijeljen ugled i poštovanje svih onih s kojima je dolazio u kontakt. Volio je ljude, društvo, razgovor i pjesmu.  Snaga mu je bila u jednostavnosti, skromnosti, pristupačnosti. I iako nije više aktivno sudjelovao u radu našeg Društva gotovo zadnja dva desetljeća, uvijek je bio rado viđen u redovima vatrogasaca: na Skupštinama, druženjima, natjecanjima.

Bio je samozatajan i skroman čovjek, koji je i dalje sa zanimanjem pratio što se događa u njegovom vatrogastvu, što ima novoga, i kako je i sam znao reći, bio je zadovoljan onime što današnji vatrogasci rade i postižu, jer je vidio da je njegov dugogodišnji rad u razvoju vratinskog vatrogastva imao smisla i cilj. A to je da iza njega netko nastavi dalje. I nastavili smo i nastavit ćemo dalje, dragi naš Tonček.

Antun Posavec rođen je 19. travnja 1934. godine u Radovcu, a članom velike obitelji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornje Vratno postaje 15. siječnja 1966. godine. Četiri godine kasnije, 1970. izabran je za predsjednika DVD-a Gornje Vratno na čijem čelu ostaje dva mandata. 2000. godine Skupština Društva proglasila ga je počasnim članom DVD-a Gornje Vratno. Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva na ovom području Antun je odlikovan i nagrađen brojnim odlikovanjima, medaljama i pohvalama. Primio je: srebrnu i zlatnu vatrogasnu plamenicu, srebrnu medalju, vatrogasne spomenice za 10, 20, 30 i 40 godina rada u vatrogasnoj organizaciji, a 2010. godine prilikom obilježavanja 90. godina DVD-a Gornje Vratno uručena mu je i zlatna vatrogasna medalja HVZ-a za doprinos vatrogastvu i zaštiti od požara.

Jednostavno premalo je riječi kojima bih mogao opisati lik i djelo našeg Antuna. Jedinstven čovjek – čovjek za kojeg ste mogli biti sigurni da vas nikad, ni u kojim okolnostima neće iznevjeriti. U ovom teškom trenutku oproštaja, suosjećamo veliki gubitak i bol, ali i ponos, jer vrijednog člana kakav je bio naš Tonček, rijetko koja sredina imala je u organizaciji koja se bavi humanom djelatnošću.

U ime svih vatrogasaca izražavam kršćansku sućut obitelji i rodbini, prijateljima i poštovateljima pokojnog Antuna Posavca.

Dragi naš Tonček, hvala Vam za sve što ste učinili za života u korist vratinskog vatrogastva, na korist svih koji ovdje žive i neka Vam je laka hrvatska zemlja. Počivao u miru.



Dirljivim riječima od dugogodišnjeg predsjednika oprostio se Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica i DVD-a Gornje Vratno, a obred sprovoda vodio je vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik

 

Nakon riječi oproštaja lijes s pokojnim Antunom do posljednjeg počivališta prenijeli su i u grob spustili kolege vatrogasci Stjepan Grmec, Lovro Korotaj, Elvis Majhen i Mladen Ščuric, a prethodno su se na počasnoj straži smjenjivali i Stjepan Štehec, Ivica Lukaček, Ivo Šušković, braća Ivan i Stjepan Majhen, Darko Majhen, predsjednik DVD-a. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su vatrogasci DVD-Križovljan Cestica, Stjepan Žunec, Milan Županić, Ivan Oković, Antun Zagorec, Mirko Vočanec, Božo Slunjski, Marijan Klasić, Ivan Pavlović, Milan Borak i Ivan Kralj, predsjednik Društva, a na čelu pogrebne povorke križeve su ponijeli David i Fabijan Podgorelec, pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Gornje Vratno.


Počasnu stražu uz lijes pokojnog Antuna Posavca držali su članovi matičnog društva DVD-a Gornje Vratno, a obredu sprovoda prisustvovali su i članovi DVD-a Križovljan Cestica

 

Antun Posavec sin je Jurja i Marije rođene Štehec, a rođen je 19. travnja 1934. godine u siromašnoj poljoprivrednoj obitelji, nedaleko župne crkve u Radovcu gdje je završio i tadašnju obvezatnu četverogodišnju školu. Siromaštvo i oskudica u predratnim, ratnim i poratnim danima Drugog svjetskog rata ponukale su Antuna na traženje posla kojeg je pronašao u pedeset kilometara udaljenim Hočama kod Maribora, u susjednoj Sloveniji kamo je svakodnevno preko deset godina odlazio biciklom. Oženio se 1. veljače 1958. godine Terezijom Ivančić iz Gornjeg Vratna, kći Antuna i Franciske rođene Golubić. Mladi su u početnim godinama živjeli kod Terezijini roditelja, gdje su se rodila i djeca, Ivan, Ana i Marija, a u svoju kuću preselili su 1967. godine. Po izgradnji kuće napustio je posao u Sloveniji te se posvetio poljoprivredi i zajedno sa suprugom odgoju djece, a u poljoprivrednim poslovima pomagao je susjedima i rodbini. Odrastanjem djeca su formirala vlastite obitelji, a djedu Antunu i baki Tereziji mirnu starost uveseljavali su unuci  Ivana, Jurica, Sandra, Romana, Matija, Mateja i Luka te posljednjih godina i praunuci Manuela, Lucija, Terezija i Sofija.

Problemi sa zdravljem kulminirali su 2006. godine kada su Antunu u bolnici Magdalena u Krapinskim Toplicama ugrađene premosnice što mu je za jedno vrijeme poboljšalo kvalitetu života. U studenome 2011. godine smješten je u varaždinsku bolnicu, a potom ponovno u bolnicu Magdalena Krapinske Toplice gdje je planirana ugradnja srčanog defibrilatora, no u međuvremenu se dogodio srčani zastoj od kojeg se nije oporavio.

Član DVD-a Gornje Vratno bio je punih 56 godina, od čega na dužnosti predsjednika Društva dvadesetak godina, sve do 18. veljače 1990. kada ga nasljeđuje Ivan Dugi. Za svoj rad u vatrogastvu dobio je brojna priznanja i nagrade, a na proslavi 90. obljetnice osnutka Društva, održanoj 21. kolovoza 2010. godine zlatnu medalju uručio mu je Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.



Vatrogasno priznanje i čestitke na dugogodišnjem radu u vatrogastvu na devedesetoj obljetnici DVD-a Gornje Vratno Antunu Posavec uručio je Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

 

Tekst i fotografije: Franjo Talan

 

Suradnja sa slovenskim vatrogascima u usponu
Dobra suradnja vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije i susjednih društava iz Slovenije odvija se već nekoliko desetljeća, a uz posjete vatrogasnim vježbama, sjednicama skupština i proslavama suradnja se nastoji upotpuniti i provedbom zajedničkih taktičkih vježbi kako bi se u slučaju potrebe moglo pomoći susjedu u nevolji. Posljednjih godina intenzivirana je suradnja i na višoj razini, pa je tako održano i nekoliko sastanaka te međusobnih posjeta rukovodstava Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Sveta podravske regije Gasilske zveze Slovenije (sa sjedištem u Ptuju). O daljnjoj suradnji susjednih regionalnih saveza raspravljalo se i na zajedničkom sastanku čelnika održanom u srijedu 18. siječnja 2012. godine u prostorijama slovenskog Prostovoljnog gasilskog društva Zavrč.
Sastanak je vodio mr. Janez Merc, dopredsjednik Gasilske zveze Slovenije i predsjednik Sveta Podravske regije, a dobrodošlicu prisutnim vatrogasnim dužnosnicima i uspješan rad prisutnima je poželio i Janko Lorbek, zamjenika župana Obćine Zavrč. Susretu su sa slovenske strane prisustvovali i Janez Liponik, član Zapovjedništva Gasilske zveze Slovenije i zapovjednik Sveta Podravske regije, Zvonko Glažar, zapovjednik Gasilske zveze Ptuj te članovi domaćeg Društva, zapovjednik PGD-a Zavrč Branko Skok i predsjednik Antun Bratuša.
Hrvatsko izaslanstvo činili su Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik te predstavnici VZO Cestica, predsjednik Darko Majhen i zapovjednik Milenko Biškup.
Vatrogastvo na području dvije regije, varaždinske i ptujske, ima dugu tradiciju temeljem koje danas ovdje djeluje preko dvadeset tisuća članova. Podravska regija u kontekstu vatrogastva jedna je od 17 regija koje djeluju u sklopu Gasilske zveze Slovenije, a objedinjava rad 12 vatrogasnih zajednica u kojima djeluje 111 vatrogasnih društava s preko 10500 članova. Vatrogasna zajednica Varaždinske županije jedna je od dvadesetak županijskih organizacija koje djeluju u sklopu Hrvatske vatrogasne zajednice kojoj je ravnopravno pridodana i Vatrogasna zajednica grada Zagreba. Zajednica koordinira i razvija rad vatrogastva na području 6 gradova i 22 općine u kojima djeluju 133 2 profesionalne vatrogasne postrojbe i 131 dobrovoljno vatrogasno društvo s preko 10000 članova, odnosno oko 3000 operativnih vatrogasaca, uz više od 1500 pripadnika vatrogasne mladeži.
Kako područje Podravske regije dijelom pokriva i pogranična područja s granicama prema susjedne dvije hrvatske županije, na sastanku je naglašena potreba proširenja suradnje i na vatrogasne zajednice Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, a što bi se nastojalo organizirati do kraja mjeseca ožujka 2012. godine. Kolege iz Slovenije uputile su poziv za sudjelovanje na državnom natjecanju vatrogasne mladeži koja će se  2. srpnja održati u Ptuju. S hrvatske strane predloženo je da jedna desetina vatrogasne mladeži sudjeluje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Zapovjednik Stjepan Kovaček predložio je održavanje vatrogasnih radionica u kojima bi sudjelovali vatrogasni stručnjaci iz susjednih područja, a u tom kontekstu svaka će strana predložiti teme i predavače.
DVD Lovrečan-Dubrava i PGD Zavrč zajedničke vježbe priređuju već sedam godina, stoga je Branko Skok, zapovjednik domaćeg društva zamolio za pripomoć kod organizacije sljedeće zajedničke vatrogasne vježbe koja će se održati u listopadu, u sklopu mjeseca zaštite od požara u Sloveniji. Pritom će se nastojati angažirati i helikopterske snage za što je potrebna suradnja i odobrenje nadležnih institucija susjednih država. Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica predložio je zajedničku izradu programa koji bi se kandidirali za sredstva iz fondova Europske unije, istaknuvši da je iz jednog od tih programa već financirano zajedničko vatrogasno natjecanje i proslava Florijanova, uz sudjelovanje općina Mlinarci (Mađarska), Cirkulane (Slovenija), Heiningen (Njamačka) i Cestica iz Hrvatske, a koja je kao nositelj projekta bila i domaćin susreta vatrogasaca.
Tekst i fotografije: Franjo Tala