Održana 119. sjednica Skupštine DVD-a Visoko

Dana 25. veljače 2012. godine, u prostorima “Sale Marenčić”, održana je 119. redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Visoko.

Sjednicu Skupštine je otvorio i kasnije kroz dnevni red vodio predsjednik Društva Marijan Hadrović, pozdravši načelnika Općine Visoko Dragutina Matekovića, zamjenika predsjednika VZ Varaždinske županije Dominika Dušaka, predsjednika VZO Visoko Miroslava Gečeka, vlč. Ivana Šestaka, predstavnike Gradnje Havojić, KUD Braća Radić, LD Jareb i UHVDR Visoko, zatim Mirka Banekovića, članove PGD Mota koji su kao gosti iz susjedne Slovenije po prvi puta bili nazočni sjednici Skupštine, članove DVD-a Odra te ostale uzvanike.




Kroz izvještaj o radu društva, tajnik Društva Ivan Heged prošao je kroz sve segmente rada DVD-a Visoko, a iz izvještaja se može izdvojiti kako Društvo ima 54 aktivna člana, 13 pomažućih, 3 veterana, 1 počasnog člana, 4 podupirajuća člana i zavidan broj vatrogasne mladeži, njih 43-oje. Glede osposobljavanja, tokom prošle godine 5 članova je položilo ispit za zvanje vatrogasac, 4 za zvanje vatrogasac 1. klase te 2 člana za zvanje vatrogasni dočasnik 1. klase.
Godina 2011. nije bila bez požara s obzirom das u zabilježena 4 požara na stambenim i gospodarskim objektima, 12 šumskih požara te jedno preventivno dežurstvo.
Među ostalim aktivnostima valja izdvojiti kako je održana 118. redovna izvještajna sjednica Skupštine, sudjelovalo se u čuvanju Božjeg groba, obilježen je dan sv. Florijana. Već tradicionalno svake godine provodi se edukacija učenika u OŠ Visoko pa je tako prošle godine organizirana evakuacija učenika uz demonstraciju rada navalnog vozila, a učenici su upoznati s radom pomoću brentača i naprtnjača.

U pogledu sudjelovanja na natjecanjima Društvo je tijekom 2011. godine bilo prilično aktivna.  Edukacija u osnovnoj školi i trud članova privukao je veliki broj mladeži te je stoga Društvo na svakom natjecanju bilo zastupljeno s 2 ekipe djece u dobi od 6-12 godina. Sudjelovali su na natjecanjima u Hrženici, Donjoj Voći, međuopćinskom natjecanju u Visokom, Brstecu, Presečnom Visočkom, Zbelavi. Uz djecu djeluju MA, MB i ŽA odjeljenje. Po prvi puta sudjelovalo se na 7. intervencijskoj vježbi u Novom Marofu uz osvojeno 3. mjesto.
Prošle godine Društvo je bilo organizator međuopćinskog natjecanja vatrogasaca iz općina Breznica, Breznički Hum i Visoko, a isto je ujedno bilo i najmasovnije u odnosu na dosadašnje godine – od 49 prijavljenih ekipa nastupilo je njih 47, od čega 29 odjeljenja djece i mladeži.
Od planova za sljedeću godinu istaknuti su nastavak radova na spremištu, čuvanje Božjeg groba za Uskrs, obilježavanje Florijanova, sudjelovanje na natjecanjima, edukaciju učenika u školi itd.

Po usvajanju izvješća po prvi puta u dugoj povijesti obaju Društava potpisana je povelja o bratimljenju između DVD-a Odra i DVD-a Visoko. Sama povelja bila je napravljena u 2 različita primjerka. Jedna povelja ima specifična obilježja DVD-a Odra i grada Zagreba, dok druga povelja ima obilježja općine Visoko i DVD-a Visoko. Prvo potpisivanje bilo je provedeno 4. veljače 2012. godine u Odri, za vrijeme održavanja 114. sjednice Skupštine DVD-a Odra. Tom je prilikom 20-tak članova DVD-a Visoko prisustvovalo činu potpisivanja povelje. Drugo potpisivanje bilo je organizirano na ovoj 119. sjednici Skupštine DVD-a Visoko, na kojoj je uz članove DVD-a Visoko prisustvovalo 20-tak članova DVD-a Odra. Ovom poveljom dosadašnja suradnja između spomenutih Društava dignuta je na višu razinu – prijateljstva, uzajamne pomoći i poštovanja.
Potpisivanje povelje izvršili su čelnici DVD-a Odra (Željko Gvozdanović – predsjednik, Tomislav Pucketić – zapovijednik te Hrvoje Antunović – tajnik) i DVD Visoko (Marijan Hadrović – predsjednik, Ljubomir Pomper – zapovijednik te Ivan Heged – tajnik).







Za kraj ovog izvješća valja spomenuti aktualne radove na adaptaciji vatrogasnog spremišta. Od osnutka do danas, Društvo je promijenilo ukupno 5 lokacija, ali konačno se 2010. godine počelo raditi na pitanju spremišta te su započeli radovi u podrumima starog društvenog doma. Do sada je odrađena većina “grubih radova” te je smješteno vozilo u spremište.

Više fotografije o radu DVD-a Visoko i druge brojne zanimljivosti možete pronaći na Web stranicama Društva: http://dvd.ferbanda.com.

                                                                             Ivan Heged