Održano 12. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije

 

U Lepoglavi održano 12. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije.

..Varaždinska županija je poznata po svojoj vatrogasnoj tradiciji. Uz sve dobro poznate činjenice o njoj, razvoj se ogleda i kroz mnogobrojna vatrogasna natjecanja, aktivnosti koji svake godine okuplja sve više mladih ljudi, koji uvježbavajući njima primjerene vježbovne radnje i zadatke usvajaju vještine potrebite za kasniji operativni rad u svojim matičnim postrojbama, na području mjesta stanovanja te po potrebi i širom domovine, i tako postaju važan dio sustava zaštite i spašavanja.
..Na području Varaždinske županije tijekom 2017. godine održano je preko 45 različitih vatrogasnih natjecanja, a uz Vatrogasnu olimpijadu svakako najvažnije je upravo 12. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije koje se u skladu s ciklusom državnih natjecanja za vatrogasnu mladež održava svake dvije godine .

..Natjecanje, prvotno planirano za 17. rujna 2017. godine, zbog vrlo loših vremenskih uvjeta je odgođeno te je održano 1. listopada 2017. na Sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i supokroviteljstvom Grada Lepoglave te domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lepoglava.

..U odnosu na prvotno prijavljenih 129, u četiri kategorije je nastupilo 110 odjeljenja i to 73 odjeljenja podmlatka te 37 odjeljenja mladeži, uz 80-ak članova sudačkog i tehničkog osoblja, odnosno ukupno oko 1500 sudionika. Primjetan je konstantan porast broja odjeljenja djece odnosno mladeži, što zasigurno ukazuje na nastavak postojanja interesa za vatrogastvo među djecom i mladima te kvalitetan rad s ovim dobnim skupinama u vatrogasnim organizacijama.

Spremni za početak vježbe

 

..Nakon izvođenja vježbi i štafetne utrke na 400 m u kategoriji vatrogasnog pomlatka (djeca od 6 do 12 godina) među 52 odjeljenja dječaka titulu prvaka Varaždinske županije ponijeli su najmlađi članovi DVD-a Slanje, ispred kolega iz DVD-a Tuhovec i DVD-a Strmec. Među njihovim vršnjakinjama u izvođenju istih zadataka najuspješnije su bile djevojčice iz DVD-a Drašković, ispred DVD-a Tužno i DVD-a Komarnica Ludbreška.

 

 

 

 

 

 

..Nešto stariji članovi i članice, razvrstani u kategoriju vatrogasne mladeži (12-16 godina), svoje umijeće, spretnost i brzinu prikazali su izođenjem po dvije vježbe i štafetne utrke na 400 m s preprekama. U napetoj borbi s vremenom, u konkurenciji 21 odjeljenja prvo mjesto i titulu pobjednika osvojili su mladići DVD-a Donja Voća, a za njima slijede pripadnici DVD-a Novi Marof i DVD-a Donji Kućan. Njihove kolegice, okupljene su u 15 odjeljenja u kategoriji ženske mladeži, a najuspješnije bile članice DVD-a Varaždinske Toplice, ispred djevojaka iz DVD-a Ivanec i DVD-a Donja Voća.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


..Da bi djeci i mladeži skratili vrijeme čekanja do proglašenja rezultata i potakli međusobno druženje, nakon službenog nastupa na natjecanju sudionici su i imali priliku okušati se u Igrama vatrogasne mladeži Varaždinske županije, setu od pet zabavnih igara s vatrogasnom tematikom koja na određeni način razvijaju njihovu motoriku i timski rad pripremljenom od članova Odbora za vatrogasnu mladež Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Najuspješniji u ovom natjecanju bili su dječaci iz DVD-a Slanje, DVD-a Tužno i DVD-a Varaždin te djevojčice iz DVD-a Remetinec, DVD-a Komarnica Ludbreška i DVD-a Tužno. U starijoj konkurenciji najbolji su bili pripadnici vatrogasne mladeži iz DVD-a Ljubešćica, DVD-a Donja Voća i DVD-a Varaždinske Toplice među mladićima, a među djevojkama pobjedu su odnijele članice DVD-a Varaždinske Toplice ispred DVD-a Klenovnik i DVD-a Ivanec.U igri s vatrogasnom cijevi i lopticom važna je strpljivost i koordinacija među članovima

 

Nakon nastupa, jedna za uspomenu – predstavnici domaćina natjecanja, pomladak DVD-a Lepoglava, s voditeljem

 

..Zadovoljstvo i ponos ovako velikim brojem mladih članova i članica, njihovih voditelja i kolega vatrogasaca okupljenih u gradu pavlina i čipke, za bavljenje ovim humanim poslom i sveukupnu organizaciju ove manifestacije svima koji su u njoj sudjelovali, prigodom službenog zatvaranja natjecanja izrazili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Lepoglave Mario Canjuga te voditelj natjecanja i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović. Svoju podršku radu najmlađih članova, na bini a i tribini, dali su predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin Zdravko Vrbanić, zamjenik župana Tomislav Paljak, zapovjednik te zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš i Saša Lenček, dužnosnici vatrogasnih zajednica općaina i radova te dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i nekoliko načelnika općina s područja Varaždinske županije i predstavnici sponzora natjecanja.


U očekivanju dolaska sudionika svečanog mimohoda

 

Dolazak mimohoda na stadion

 

Dani su kraći u ovo doba godine – predstavnica ženske mladeži s uzvanicima i voditeljem natjecanja na preuzimanju

nagrade za osvojeno 1. mjesto

 

Zajednička fotografija predstavnika pobjedničkih odjeljenja s uzvanicima

 

Spuštanje natjecateljske zastave pred sam završetak natjecanja

 

..Na državno natjecanje 2018. godine u plasirala su se po 3 prvoplasirana odjeljenja vatrogasne mladeži. Oni će nastojati osvojiti plasman na svjetsku vatrogasnu olimpijadu koja će po najavama 2019. godine biti održana u Švicarskoj.

..Službene rezultate 12. Natjecanja vatrogasne mladeži donosimo u nastavku:

....Rezultati – pomladak
....Rezultati – mladež
....Igre vatrogasne mladeži

tekst: tajnik VZŽ Varaždinske
Zvonko Videc, dipl. ing.

foto: Goran Božak, Jurica Vidaček