Održano 16. međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži u Villachu

 

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina vratila se s Vatrogasne olimpijade s titulom viceprvaka.

 

Od 9. do 16. srpnja 2017. godine, austrijski grad Villach bio je domaćin preko tri tisuće sudionika natjecanja vatrogasaca iz država članica CTIF-a – 26 europskih te Japana. Oko 2500 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca te pripadnika vatrogasne mladeži okupilo se u drugom po veličini koruškom gradu na 16. Međunarodnom natjecanju vatrogasaca i 21. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži mnogo poznatijem kao Vatrogasna olimpijada.

Bilo je napeto u utrkama na 100 m s preprekama

 

Prvi dani ovog, u karijeri svakog vatrogasca najvećeg događaja bili su rezervirani za treninge, sastanke i upoznavanje s kolegama. U srijedu su počela prva natjecanja. Na stazu su izašli najbrži vatrogasci. Pred sam početak ceremonije svečanog otvorenja olimpijade održane su utrke na 100 m s preprekama, u tri kategorije ove discipline. Kod žena najbrže su bile Čehinja Barbora Šubrtová, Mariya Baranouskaya iz Bjelorusije i Šárka Jiroušová iz Češke Republike koja je u kvalifikacijskim utrkama ostvarila i najbrže vrijeme na natjecanju (15,56 s).  Među dobrovoljnim vatrogascima primjetna je dominacija Čeha o čemu govori konačna rang lista – među 20 najbržih samo je pet Nijemaca te dva Austrijanca što je dokaz da se zanimanje za ovu disciplinu polako širi u ostalim državama. Lukáš Kroupa s vremenom 15,46 sekundi slavio je ispred Dominika Soukopa i Stanislava Pauliceka. Profesionalci u ovoj disciplini imaju nešto oštriju konkureniju na što ukazuje “šarenije” pobjedničko postolje. Pobjednik je Pavel Krpec iz Češke Republike, drugo mjesto je osvojio Bjelorus Uladzimir Stralchenia s najbržim vremenom kategorije ostvarenim u kvalifikacijama (15,25 s) dok je treće mjesto osvojio Bjelorus Yauaen Rabstevich. U ekipnom poretku najbolje su bile reprezentacije Rusije kod profesionalaca, Češka A kod dobrovoljaca te Češka A u ženskoj konkurenciji.

 

Reprezentacija hrvatske vatrogasne mladeži na otvaranju Olimpijade

 

Predsjednik VZVŽ Nedeljko Vukalović predvodio je ešalon seniora u mimohodu

 

Hrrvatski seniori na stadionu Lind u dolasku pred svečanu tribinu

 

Četvrtak je započeo nastupom odjeljenja vatrogasne mladeži. Na dvije staze za titulu najboljeg natjecalo se 41 muško i 18 ženskih odjeljenja. Najbrže vrijeme kod muških imao je FFW Bad Mühllacken s 40,73 sekundi, a u ženskoj konkurenciji FFW Mitteregg-Haagen Sand s ostvarenih 46,53 s. Među muškom mladeži konkurencija je bila vrlo velika, o čemu govori i konačni poredak u kojem je deset odjeljenja imalo više od 1060 bodova, a odjeljenja DVD-a Bedekovčina s 1063,07 i DVD-a Novi Marof s 1047,09 bodova osvojila su 9. odnosno 17. mjesto. Djevojke iz DVD-a Bedekovčina u konkurenciji ženske mladeži osvojile su 10. mjesto, a sitnica ih je dijelila od osvajanja trećeg mjesta u poretku. Najbrže štafete kod mladeži ostvarili su dečki iz FFW St. Martin im Mühlkreis (62,23 s) i djevojke iz ruskog VDPO koje s vremenom od 68,75 sekundi bile samo 0,53 s bile brže od djevojaka iz DVD-a Bedekovčina (69,28 s). Svi rezultati ostvareni kod mladeži, neovisno o kategoriji u kojoj su nastupili, boduju se i za Vetter kup pa su tako hrvatska odjeljenja zauzela gornju polovicu poretka – dečki iz Bedekovčine i tu su osvojili 9. mjesto, Novi Marof je osvojio 23., a djevojke iz Bedekovčine 28. mjesto.  Popodne su na stadionu Lind snage odmjerila muška i ženska odjeljenja u izvođenju mokre vježbe s vatrogasnom prijenosnom pumpom. “Rušenje” meta za samo 25 sekundi veoma je atraktivno i daje vam povoda za razmišljanje. Najbolja odjeljenja među profesionalnim vatrogascima bila su Bjelorusija (24,19 s), Slovačka (25,26 s) i Rusija (25,73 s), a među dobrovoljnim njemački FF Märkisch-Oderland (24,22 s) i FF Lausitz (24,59 s) te austrijski FF Oberösterreich (25,11 s). Kod žena, pobjednicama u ovoj disciplini postalo je odjeljenje Češke B s vremenom 26,5 sekundi ispred odjeljenja Brandenburg 1 iz Njemačke (26,55 s) i Češke A (28,25 s). U isto vrijeme, u parku Sankt Martin odvijala se Olimpijada kampa u kojoj su po vrlo toplom i pomalo teškom vremenu odjeljenja mladeži sudjelovala u vatrogasnim igrama. I tu su se hrvatska odjeljenja pokazala dobrima, budući da su djevojke iz DVD-a Bedekovčina osvojile 3., a dečki iz istog DVD-a 4. mjesto. Nakon natjecateljskog dijela dana, u Kongresnom centru upriličeno je predstavljanje nacija, u kojem su pripadnici mladeži kroz pjesmu i ples maštovitim koreografijama predstavili svoju domovinu.

 

Mladež DVD-a Novi Marof pred s voditeljem Ladislavom Tukom i predsjednikom Nedeljkom Vukalovićem nastup na natjecanju

 

Detalj s nastupa mladeži DVD-a Novi Marof

 

Djevojke iz DVD-a Bedekovčina spremne za vježbu, s voditeljem odjeljenja

 

Sreća je kad te u štafetnoj utrci zapadne izmjena u blizini olimpijskog plamena – član DVD-a Novi Marof

 

Završni dio mokre vježbe s vatrogasnom prijenosnom motornom pumpom

 

S olimpijade kampa 

 

Odlična izvedba i poruka francuske mladeži na predstavljanju nacija u Kongresnom centru Villach

 

U petak prije podne stadion Lind pretvoren je u atletsko borilište gdje su se vatrogasci i vatrogasice natjecali u štafetnoj utrci 4×100 m s preprekama. Ovo je natjecanje atraktivno jer svaki član izmjene u štafeti ima određeni zadatak koji mora izvršiti – preskok preko zida visokog 200 cm, a za žene 72 cm, prolaz preko krova „kuće“ pomoću ljestve prislanjače, gašenje požara zapaljive tekućine ručnim aparatom za gašenje požara prahom te prijelaz po visokoj gredi s međusobnim spajanjem dvije C cijevi na razdjelnicu i mlaznicu te njihovim razvlačenjem kroz ciljnu ravninu. Među profesionalnim vatrogascima postava Češke slavila je pred štafetama Rusije i Bjelorusije dok je kod dobrovoljnih vatrogasaca štafetu najbolje otrčala ekipa Češke A, a slijedili su ih FF Lausitz iz Njemačke te Češka B koji su mjesta podijelili gotovo u foto-finišu.  Poslije podne, na stadionu se 78 odjeljenja dobrovoljnih vatrogasaca natjecalo u izvođenju tradicionalne suhe vježbe s vatrogasnom prijenosnom pumpom u A kategoriji. Na stazi s 20-metarskim B cijevima prisutni su mogli svjedočiti dominaciji Austrijanaca i svojevrsnom svjetskom rekordu u izvođenju ove vježbe koju je izvelo odjeljenje FF St. Martin im Mühlkreis za 28,16 sekundi i vremenom štafetne utrke na 400 m s preprekama 51,91 s. Sitnicu sporiji od njih bili su osvajači 2. i 3. mjesta, FF Stillfüssing s 28,86 sekundi i FF Ludesch s vremenom vježbe 29,30 s. Među njima, nastupilo je 5 hrvatskih odjeljenjaDVD Andrilovec (6. mjesto), DVD Razljev (10.), DVD Paukovec (12.), DVD Mladost Kaštel Sućurac (17.) i DVD Turnašica (20. mjesto). Na trgu ispred gradske vijećnice održana je prezentacija natjecanja za najjačeg vatrogasca (Toughest firefighter).

 

Gašenje požara zapaljive tekućine dio je štafetne utrke 4×100 m

 

Tradicionalno natjecanje vatrogasaca – suha vježba

 

Tunel je najatraktivniji dio u štafetnoj utrci

 

Tribine stadiona Lind sva četiri dana bile su prepune

 

Varaždinski i koprivnički navijači pred polazak na stadion

 

Subota je na stadionu Lind bila rezervirana za natjecanje u suhoj vježbi dobrovoljnih vatrogasaca B kategorije odnosno svih članova odjeljenja starijih od 30 godina, odjeljenja žena te odjeljenja profesionalnih vatrogasaca u A i B kategorijama. Prvi su na teren izašli članovi B kategorije gdje su Hrvatsku predstavljala tri odjeljenja. DVD Kaštel Sućurac i DVD Spačva Vinkovci s razlikom od samo 0,12 bodova osvojili su 7. i 8. mjesto, dok je odjeljenje DVD-a Biškupec kao 12. najmlađe odjeljenje u ovoj kategoriji zasjelo na 12. mjestu ukupnog poretka. Ubrzo nakon njih, u borbu za odličja uključili su se i profesionalni vatrogasci. Hrvatsku su u A kategoriji predstavljali djelatnici JVP Grada Ivanić Grada te osvojili 3. mjesto, a u B kategoriji djelatnici JVP Grada Varaždina s 3,66 boda manje od prvoplasiranih su se okitili titulom viceprvaka Olimpijade. U ženskoj A kategoriji odličan nastup su odradile članice DVD-a Kašina i Ribnica. Odjeljenje DVD-a Kašina osvojilo je 3. mjesto, a njihove kolegice iz Ribnice s drugim najboljim vremenom i najbržom štafetnom utrkom u ovoj kategoriji i jednom pogreškom zauzele 7. mjesto u ukupnom poretku. Među sedam ženskih B odjeljenja, Hrvatsku su predstavljale članice DVD-a Desno Trebarjevo i osvojile 5. mjesto.

 

Fotografiranje pred nastup – DVD Biškupec

 

Voditelji programa i DJ rasplesali su i natjecatelje – zagrijavanje JVP Varaždin pred početak vježbe

 

Nastup odjeljenja JVP Grada Varaždina

 

Greda je jedna od prepreka koju natjecatelji moraju svladati tijekom štafetne utrke

 

Hrvatske natjecatelje su došli bodriti kolege iz svih dijelova domovine

 

Gotovo u samom centru grada, na montažnom, ali vrlo dobro pripremljenom stadionu kraj Park hotela svoje umijeće u penjanju na treći kat „zgrade“ s ljestvama kukačama prezentirali su natjecatelji u kategoriji žena, profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Među ženama najbolje su bile Bjeloruskinje. Viktoriya Osipava s najbržim vremenom kvalifikacija (7,44 s) te finalne utrke (7,38 s) u konkurenciji 88 natjecateljica osvojila je zlatnu medalju ispred Aksane Karevo i Iryne Zibovich. Kod dobrovoljnih vatrogasaca s 14,04 sekundi najbolji je bio Čeh Milan Netrval ispred Nijemca Renéa Frosta (14,21 s) i Čeha Jindricha Harasimovica (14,64 s) koji je 3. mjesto osvojio sa samo 1 stotinkom prednosti pred Austrijancem Thomasom Mairingerom. Titulom najbržeg penjača u kategoriji profesionalnih vatrogasaca okitio se Bjelorus Uladzimir Stralchenia koji se u finalnoj utrci na treći kat popeo za 12,75 sekundi. Samo 3 stotinke nakon njega na „cilj” je stigao Roman Vagner iz Rusije dok je 3. mjesto osvojio Ruslan Khubetchov s vremenom 13,25 s. U sportskom dijelu natjecanja, utrke na 100 m i štafetna 4×100 m s preprekama kombinirale su se s vježbom penjanja s ljestvom kukačom pa su tako pojedinci po rezultatima ostvarenim u ovim disciplinama razvrstani i u kategorije dvoboja, a reprezentacije/pojedina vatrogasna društva  u kategoriju vatrogasnog višeboja. Detaljne rezultate svih tradicionalnih i sportskih natjecanja na Olimpijadi možete naći ovdje ili na na službenoj stranici Vatrogasne olimpijade (#VillachOnFire).

 


Penjanje na treći kat u vježbi s ljestvama kukačama

 

Dopredsjednik CTIF-a Ante Sanader uručio je odličja najboljima u tradicionalnoj suhoj vježbi – JVP Grada Varaždina na pobjedničkom postolju

 

Nastavlja se…


 


tekst: Zvonko Videc

foto: VZVŽ, HVZ, OBFV