Vatrogasna olimpijada u Villachu

Austrijski grad Villach od 9. do 16. srpnja domaćin je Vatrogasne olimpijade na kojoj će nastupiti i tri odjeljenja iz Varaždinske županije.

U austrijskom gradu Villachu od 9. do 16. srpnja 2017. održava se 16. međunarodno vatrogasno natjecanje i 21. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži, u vatrogasnim krugovima poznatije kao Vatrogasna olimpijada.

Za natjecateljska odjeljenja, suce i tehničko osoblje program je počeo već u nedjelju. Od ponedjeljka do srijede prije podne, održavaju se treninzi odjeljenja, sastanci vatrogasnih sudačkih komisija, voditeljstva natjecanja i reprezentacija. U ponedjeljak navečer na trgu ispred gradske vijećnice održava se predstavljanje nacija na kojem pripradnici vatrogasne mladeži prezentiraju kulturu i običaje svoje domovine. U srijedu (12. srpnja) prije podne bit će održana sjednica CTIF-a, a prvi natjecatelji na sportska borilišta izlaze od 14 sati u utrci na 100 m s preprekama. Od 18 sati na stadionu Lind počinje nacionalni kulturni program uz finalne utrke i proglašenje pobjednika te svečano otvorenje Vatrogasne olimpijade.

Hrvatska vatrogasna reprezentacija za ovu olimpijadu sastavljena je od 3 odjeljenja vatrogasne mladeži i 13 seniorskih odjeljenja. Među njima, svoj nastup i prezentaciju vatrogasnog umijeća u izvođenju tradicionalne vježbe imat će odjeljenje DVD-a Novi Marof u kategoriji muške mladeži, odjeljenje DVD-a Biškupec u muškoj B te odjeljenje Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina u konkurenciji muških B profesionalnih vatrogasnih postrojbi. Vatrogasna mladež na stazu će u četvrtak prije podne, a poslije podne će provesti u natjecanju u vatrogasnim igrama odnosno Olimpijadi Kampa u parku Sv. Martin. U petak poslije podne održava se natjecanje vatrogasnih A odjeljenja, a rezultati s priprema i treninga reprezentacija dovoljan su mamac da navijači iz 20-ak europskih država dođu bodriti svoje kolege. Glavni dan za hrvatske vatrogasce na olimpijadi je subota, a od jutarnjih sati na terenu će snage odmjeravati muška B odjeljenja, žene i profesionalne postrojbe. Odjeljenja DVD-a Biškupec i JVP Grada Varaždina imat će dostojnu konkurenciju, ali i podršku 100-tinjak navijača iz raznih dijelova naše županije pa ostaje nada da će iste večeri, na svečanom zatvaranju natjecanja, imati i mnogo razloga za slavlje.

Pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Novi Marof s voditeljima

Članovi muškog B odjeljenja DVD-a Biškupec prije polaska prema Villachu

Djelatnici JVP Grada Varaždina u obilasku stadiona Lind

Svim odjeljenjima hrvatske vatrogasne reprezentacije želimo ugodan boravak u Villachu i mnogo sportske sreće tijekom nastupa!

 

tekst: VZVŽ

foto: JVP Varaždin, DVD Biškupec, DVD Novi Marof