Vatrogasci održali zajedničku vježbu uz hrvatsko-slovensku granicu

U subotu, 17. listopada vatrogasci DVD-a Lovrečan-Dubrava i slovenskog vatrogasnog društva PGD Zavrč po jedanaesti puta organizirali su zajedničku vatrogasnu vježbu koja je održana na samoj granici na Dubrava Bregu.

Vježba je održana pod pretpostavkom požara stare kuće, pri čemu je iz podruma zgrade trebalo iznijeti unesrećene osobe. Tijek vježbe razradili su zapovjednici Damjan Brlek iz PGD-a Zavrč i Milenko Biškup iz DVD-a Lovrečan-Dubrava.
Po dolasku na intervenciju vatrogasna vozila parkirala su se uz usku cestu koja vijugu među vinogradima, a za gašenje i spašavanje korištena su po dva navalna i kombi vozila. Iznošenje unesrećenih preuzeli su vatrogasci DVD-a Lovrečan-Dubrava, a prvu pomoć ozlijeđenima pružila je sanitetska ekipa PGD-a Zavrč koju je vodila Sonja Fostnarič.

 

U ime domaćina PGD-a Zavrč sudionike vježbe pozdravio je Branko Skok. Pohvalu pripadnici vatrogasnih društava na dobro izvedenoj vježbi prvo je uputio zamjenik župana Općine Zavrč Janko Lorbek, a potom je čestitku izrekao i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. Pozitivnu ocjenu vježbe dao je i Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a čestitku na dobroj suradnji u ime Regionalne vatrogasne zajednice Ptuj uputio je Milan Majer. U ime Vatrogasne zajednice općine Cestica prisutne je pozdravio Marijan Horvatić, a zadovoljstvo dobrom suradnjom iskazao je i predsjednik PGD-a Zavrč Anton Bratuša. U ime suorganizatora prisutne je pozdravio Franc Težak, predsjednik DVD-a Lovrečan Dubrava i sve nazočne pozvao na domjenak u vatrogasni dom u Velikom Lovrečanu.
Dobrosusjedski odnosi između susjednih vatrogasnih društava njeguju se od osnivanja DVD-a Lovrečan-Dubrava 1938. godine, kad su tek osnovanom društvu pristupili i neki članovi iz Dravske banovine. Potom se 15. kolovoza 1941. osniva i vatrogasno društvo u Zavrču kojem su se priključili i neki članovi iz Lovrečana. Suradnja dvaju susjednih društava godinama se odvijala posjetima na godišnje skupštine, proslave i svečanosti, a u posljednjem desetljeću suradnja je prerasla i u organizacije zajedničkih vatrogasnih vježbi. Jedne godine domaćin vježbe je slovensko društvo, a iduće godine drugo. Dok je jedno društvo domaćinom vježbe, drugo priprema domjenak i druženje, a kako oba društva djeluju u vinorodnom i kestenom bogatom području na kraju domjenka za sve goste pripremljeni se pečeni kesteni i mošt. Ove godine to su pripremili članovi DVD-a Lovrečan Dubrava, a kao najbolji majstor u pečenju kestena pokazao se Mirko Težak iz Lovrečan Otoka.


Franjo Talan