Novo imenovanje za čelnog čovjeka VZŽ Varaždinske

Nedeljko Vukalović, predsjednik DVD-a Novi Marof, VZG Novi Marof i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije izabran na još jednu visoku dužnost u hrvatskom vatrogastvu

     Stupanjem na snagu novog Zakona o vatrogastvu s početkom ove godine, došlo je do određenih promjena u vatrogasnoj organizaciji RH, što se posebno odnosi na novi ustroj vrha vatrogastva, ali i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu u cijelosti. Novim Zakonom, Hrvatska vatrogasna zajednica transformirala se u Središnji ured za vatrogastvo koji je direktno odgovoran Vladi RH, a isti vodi Glavni vatrogasni zapovjednik.

     Isto tako, sukladno Zakonu oformljen je i novi Nacionalni odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara, koji je postojao i radio i ranije, ali u drugačijem obliku i sastavu, a čije članove po novom Zakonu imenuje Vlada RH. Tako je Vlada RH, na svojoj sjednici održanoj 30. siječnja 2020., imenovala članove novog sastava Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara, a koji broji 9 članova, od čega je po jedan predstavnik iz triju ministarstava (Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo obrane), te šest članova Hrvatske vatrogasne zajednice (predsjednik HVZ i pet potpredsjednika).

     Na temelju tog imenovanja u Nacionalni odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara ušao je i Nedeljko Vukalović, predsjednik DVD-a Novi Marof, VZG Novi Marof i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te potpredsjednik HVZ za Koordinaciju Sjeverozapadne Hrvatske.    

     Nakon imenovanja novih članova Nacionalnog odbora, na svojoj prvoj sjednici, koja je održana 5. lipnja 2020. u Zagrebu, na prijedlog predsjednika Nacionalnog odbora Ante Sanadera, za zamjenika predsjednika jednoglasno je izabran Nedeljko Vukalović, što je još jedna visoka dužnost u hrvatskom vatrogastvu na koju je izabran.

     Prema Zakonu o vatrogastvu, Nacionalni odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara ima zadaću pratiti stanje zaštite od požara, organiziranost, opremljenost i osposobljenost vatrogastva, provoditi organizaciju vatrogasnih natjecanja, skrbiti o unaprjeđenju zaštite od požara, ustroju i strukovnom napretku vatrogastva Republike Hrvatske te surađuje s Međunarodnim tehničkim odborom za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF).foto: VZVŽ