ODRŽANA 14. TERENSKA INTERVENCIJSKA VJEŽBA-NATJECANJE „MAROF 2018“

   Sad već tradicionalno, druge nedjelje u mjesecu listopadu, četrnaesti put za redom, održana je terenska intervencijska vježba-natjecanje pod nazivom “Marof 2018”, u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof, a pod pokroviteljstvom Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa.

   Na otvaranju, kasnije i zatvaranju natjecanja nazočili su i visoki gosti i uzvanici – gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač, tajnik VZ Varaždinske županije Zvonko Videc, počasni dužnosnici VZG  i DVD-a Novi Marof, i drugi….

   Kao i prethodnih godina, prema zamisli organizatora, sve ekipe koje su nastupile na natjecanju, trebale su riješiti nekoliko zadanih intervencijskih zadataka koji su bili osmišljeni i postavljeni na različitim lokacijama na području grada. Pomoću orijentacijskih zemljovida najprije su trebale pronaći pravi put, doći do mjesta zadatka, riješiti ga i krenuti prema sljedećem zadatku.

   Na samo natjecanje prijavile su se 28 ekipa s po pet članova/članica, a nastupilo je 25 ekipa, što je otprilike sada već stalni broj ekipa koje se odazivaju na ovo interesantno natjecanje.

   Ekipe koje su nastupile bile su iz šest županija (Varaždinska, Krapinsko- Zagorska, Koprivničko-Križevačka, Virovitičko-Podravska, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska), tri ekipe stigle su iz Slovenije (PGD Klek, PDG Dragatuš, PGD Zbelovo) te jedna ekipa iz Češke, SDH Holešov.

   Ove godine isplanirani zadaci bili su postavljeni, kao i obično na različitim mjestima nego ranijih godina, a učesnici su trebali riješiti sljedeće intervencijske zadatke:

– pronaći unesrećenog u šumi i transportirati ga uz veliku strminu do predviđenog sigurnog mjesta

– izvršiti unutarnju navalu u određeni objekt (vojni bunker na rijeci Bednji) te pronalaženje i iznošenje plinske boce

– izvršiti dobavu vode uz pomoć VMŠ iz rijeke Bednje

– vježba s podzemnim hidrantom

– vježba gašenja požara otvorenog prostora i

– vježba savladavanja različitih prepreka na poligonu uz PP centar

   Isplanirana staza sa zadacima bila je dužine nešto više od 23 km, pa je svakoj ekipi da bi je prošla i izvršila sve zadatke, trebalo više od sat i pol, a ukupno rješavanje svih zadataka trajalo je između 15-ak i 30-ak minuta.

   Početak natjecanja bio je u 9 sati, a isto je završilo oko 17 sati nakon čega se pristupilo proglašenju rezultata. Svi učesnici ovog natjecanja dobili su učesničke majice, sve ekipe za sudjelovanje dobile su malu statuu vatrogasca, a osvajači prva četiri mjesta dobili su i odgovarajuće dodatne nagrade u obliku vatrogasnih aparata.

   Najbolji rezultat ove godine ostvarila je ekipa DVD-a Čret iz Krapinsko-zagorske županije, kojima je ovo drugo osvajanje naslova pobjednika, drugo mjesto osvojila je ekipa PGD Dragatuš iz Slovenije, dok su treći bili članovi DVD-a Varaždinbreg.

   Glavnu nagradu natjecanja, a to je prijelazna velika statua Sv. Florijana, koju osvaja najbolje plasirana ekipa, ove godine je osvojila ekipa DVD-a Čret.

 
tekst: Nedeljko Vukalović
foto: DVD Novi Marof