Obilježeno 80 godina osnutka DVD-a Svibovec Podravski

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Svibovec Podravski obilježili 80. godišnjicu osnutka njihovog društva.

..Obljetnica povodom 80 godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Svibovec Podravski proslavom je obilježena u subotu 22. 09. 2018. godine. Okupljanje vatrogasaca i postrojavanje svečanog ešalona započelo je ispred vatrogasnog doma u Svibovcu Podravskom, gdje su se okupili domaći vatrogasci te vatrogasci iz brojnih vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije i okolice s kojima domaćin ostvaruje suradnju. Nakon postrojavanja svečanog ešalona svečanost je nastavljena mimohodom kroz Sračinec, do doma kulture, gdje je i održana svečana sjednica društva.

..DVD Svibovec Podravski upisan je u registar vatrogasnih društava 10. rujna 1938. godine. Tada je Svibovec bio u sastavu općine Petrijanec, a DVD Svibovec u sastavu Vatrogasne župe Varaždin. Od te davne 1938. godine djeluje DVD Svibovec Podravski s kratkim prekidima. Posljednji prekid rada zabilježen je pred sam kraj 20 stoljeća. Na samom početku 2008. godine, na inicijativu načelnika Općine, počeli su pripremni sastanci i dogovori o ponovnom aktiviranju vatrogastva u općini Sračinec, kako bi se time ispunila zakonska obveza o formiranju, obučavanju, opremanju i financiranju najmanje jedne vatrogasne postrojbe od 20 vatrogasaca na području općine. Obavljen je niz sastanaka sa zainteresiranima te je tako 21.02.2008. na sastanku u Sračincu izabran inicijativni odbor koji bi u što kraćem roku sakupio zainteresirane ljude za članstvo u DVD–u, u njega su izabrani Videc Marijan, Novoselec Božidar, Kocijan Ivan, Habulan Velimir, Videc Danijel i Mesek Božidar. Danas društvo djeluje s dvadesetak operativnih  vatrogasaca koji djeluju na mnogobrojnim požarištima, a ima i nekoliko sekcija mladih koji bilježe zapažene rezultate na natjecanjima. Jedini je DVD koji djeluje na području općine Sračinec. Temeljito su uređene prostorije DVD-a, spremište za opremu, nabavljeno je nekoliko vozila, oprema za gašenje te čamac za intervencije na rijeci Dravi.

..Obljetnici i svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, počasni predsjednik VZVŽ Zvonko Biškup, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, predstavnik tvrtke Vatropromet g. Zdravko Kobešćak, vatrogasci iz 15 prijateljskih vatrogasnih društva, domaći vatrogasci te ostali brojni gosti. Kao što je i običaj u ovakvim svečanim prigodama, podijeljena su mnogobrojna priznanja i zahvalnice, a sve je završilo lijepim druženjem.

tekst: Miroslav Kelemenić

foto: Zvonimir Mikašek