Završen ciklus ispita za vatrogasne suce

Licencu vatrogasnog suca posjeduje 66 članova vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske županije.

..Krajem 2017. godine Hrvatska vatrogasna zajednica započela je novi četverogodišnji ciklus obnove licence za dosadašnje i stjecanja licence za nove vatrogasne suce. Prema novom Pravilniku o polaganju ispita za vatrogasnog suca, kandidati prema osobnom izboru i sudačkom stažu obnavljaju ili stječu licencu za suce u dvije zasebne kategorije:
....– vježba odraslih s VMŠ   
....– vježba vatrogasne mladeži s preprekama i vježba za pomladak s brentačama
s pripadajućim štafetnim utrkama na 400 metara.

..Nedugo nakon održanog pripremnog seminara krajem mjeseca studenog, 30-ak iskusnih vatrogasnih sudaca iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije uspješno je obnovilo svoju licencu s vrlo visokim postotkom točnih odgovora rješivši ispite za obje kategorije. Njima se tijekom prve polovice, što zbog poslovnih što zbog drugih osobnih obaveza, pridružilo još nekoliko kandidata pa je ukupan broj “starih” sudaca dosegao brojku 36. Nekoliko dosadašnjih sudaca ispitu za obnovu licence nije pristupilo zbog prekoračenja gornje dobne granice za polaganje ispita ili drugih razloga.

..U svom prvom sudjelovanju na ispitu, uz tek nekoliko odlazaka na ponovnu provjeru, još 30 kolega s područja Varaždinske županije je pokazalo potrebno znanje i iskustvo u odrađivanju zadataka kao natjecatelji ili voditelji natjecateljskih odjeljenja i steklo prvu sudačku licencu, koji će svoje iskustvo skupljati uz svoje starije kolege tijekom obavljanja dužnosti vatrogasnih sudaca.

..Predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja vatrogasnih sudaca kojih u sljedećem razdoblju ima ukupno 66 iz 15 vatrogasnih zajednica i 3 samostalna DVD-a na koje će se moći računati na 50-ak tradicionalnih općinskih, međuopćinskih i pozivnih kup natjecanja koja godišnje organiziraju dobrovoljna vatrogasna društva i zajednice općina i gradova, a koja okupljaju preko 12 tisuća sudionika, kao i budućim županijskim natjecanjima. U nastavku donosimo pregled broja vatrogasnih sudaca po općinama i gradovima kao i poimenični popis vatrogasnih sudaca s pregledom licenci.

VZG/VZO/DVD broj obnovljenih

licenci

broj novih

licenci

ukupan broj

licenci

.VZG Ivanec 1 3 4
.VZG Lepoglava 1 1
.VZG Ludbreg 1 3 4
.VZG Novi Marof 12 11 23
.GVZ Varaždin 4 4
.VZG Varaždinske Toplice 2 1 3
.VZO Breznica 2 2
.VZO Breznički Hum 4 1 5
.VZO Cestica 1 1 2
.VZO Gornji Kneginec 1 1
.VZO Maruševec 1 1 2
.VZO Sveti Đurđ 5 3 8
.VZO Trnovec Bartolovečki 1 1
.VZO Vidovec
1 1
.VZO Vinica 2 2
.DVD Beretinec
1 1
.DVD Ljubešćica 1 1
.DVD Svibovec Podravski
1 1
Ukupno:.. 36 30 66

Tabela: Pregled broja vatrogasnih sudaca po stečenim licencama, općinama i gradovima

tekst: Zvonko Videc, dipl. ing.