Vatrogasni veterani VZ Varaždinske županije na izletu po Hrvatskom zagorju

 

U okviru svojih godišnjih aktivnosti članovi Kluba vatrogasnih veterana odradili su jednu takvu krajem kolovoza, a izvještaj Josipa Levatića praćen s nekoliko fotografija donosimo u cijelosti.

 

..U petak, 31. kolovoza ove godine 60-ak vatrogasnih veterana krenulo je autobusom iz Varaždina prema nekoliko destinacija po našem pitomom zagorskom kraju. Na putovanju su im se pridružili županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš, računovođa VZ Varaždinske županije gđa Jasenka Kraš i tajnik Zajednice Zvonko Videc.

..Nakon ugodnog sata vožnje stigli smo na Trški Vrh gdje nas je dočekao g. Tugomir, zvonar crkve Majke Božje Jeruzalemske. Od njega doznajemo da je pobožnost Majci Božjoj na Trškom Vrhu započela već od 1669. godine kada je Marijin kipić velicine svega 12 cm donesen iz Jeruzalema, smješten u baroknoj raskoši glavnog oltara.

Sudionici izleta u cintoru crkve Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu

 

Josip Levatić prisutne je razgalio izvođenjem nekoliko skladbi na crkvenim orguljama


Zajednička fotografija pred glavnim crkvenim oltarom

 

..Nakon razgledavanja tog kulturnog spomenika nastavak puta je prema Krapini gdje nas je dočekao tamošnji župnik župe Svetog Nikole preč. Tomica Šestak od kojeg kroz jednostavno druženje saznajemo da se Majka Božja Jeruzalemska na Trškom Vrhu održala kao proštenjarsko mjesto sve do danas i da je poslije Marije Bistrice to najposjećenije svetište u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Saznajemo da se od 1668. godine tu održava neobično proštenje motoriziranih hodočasnika i to svake prve nedjelje u mjesecu lipnju. Tada se okupi više od 1000 automobila čiji vlasnici mole Gospu za zaštitu u prometu te blagoslov za sebe i svoja vozila. Na rastanku nas župnik poziva  u prekrasno uređen župni podrum gdje nas je počastio „misnim“ vinom.


O svojoj župi i povijesti Krapine ispričao je preč. Tomica Šestak

..Zahvalivši se domaćinu vatrogasni veterani Varaždinske županije dalje nastavljaju svoj put posjetom Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Krapine gdje nas dočekuje zapovjednik smjene koji nas upoznaje s brojnim aktivnostima koje provode vatrogasci na području njihove županije te nas upoznaje s vatrogasnom tehnikom i vozilima s kojima raspolažu za obavljanje svojih zadaća.

 

S domaćinima pred navalnim vozilom i garažama JVP grada Krapine

 

..Biti u Krapini, a ne posjetiti i razgledati Muzej krapinskih neandertalaca, bio bi promašaj, pa smo kroz jednosatno razgledavanje saznali mnogo o životu i radu naših „predaka“. Kako je većina naših vatrogasnih veterana bila prvi puta u ovom muzeju, zadovoljstvo viđenim bilo je tim veće.

 

Dolazak pred ulaz u Muzej krapinskih nesndertalaca na Hušnjakovom

 

Prikaz života krapinskih neandertalaca na autentičnoj lokaciji


..Pomalo umorni, u poslijepodnevnim satima, krenuli smo prema posljednjoj destinaciji u Klenovnik gdje nas je dočekao vlasnik poznatog izletišta „Grešne pilnice“ g. Izidor Gladović, i sam dugogodišnji vatrogasac, koji nas je poslije srdačne dobrodošlice i prezentacije ovog seoskog gospodarstva počastio ručkom i domaćom kapljicom.

..U večernjim satima uz zahvalu domaćinu, vraćamo se svojim kućama.

..Nekoliko fotografija s izleta veterana donosimo u nastavku, a galerija Vam je na uvid dostupna ovdje.

 

 

 

..

 

 

 

tekst: Josip Levatić

foto: VZVŽ