Vatrogasci iz dvije države spasili unesrećene

U organizaciji DVD-a Virje Križovljansko održana je u subotu 17. listopada 2015. javna vatrogasna pokazna vježba koja je realizirana u dogovoru s rukovodstvom Doma za starije i nemoćne osobe – Nada Jamnik u Otok Virju. Sam dom udaljen je stotinjak metara od mosta koji preko Drave povezuje Hrvatsku i Sloveniju, a u realizaciji vježbe sudjelovalo je tridesetak vatrogasaca iz dvije susjedne države.

Prema riječima Stjepana Talana, zapovjednika DVD-a Virje Križovljansko, vježba je izvedena pod pretpostavkom izbijanja požara u pomoćnoj zgradi, sjeverno od Doma. Kako se isti proširio, u 16,12 obaviješten je Županijski centar 112 Varaždin, a potom i vatrogasna postrojba DVD Virje Križovljansko koja izlazi na mjesto izbijanja požara. Zbog veličine požara i opasnosti da se isti proširi na sam dom u kojem se nalazi 40 osoba, u pomoć se pozivaju susjedna vatrogasna društva, DVD Strmec Podravski i kolege iz slovenskog PGD-a Velika Nedjelja.

 Po realizaciji vježbe svi vatrogasci uputili su se do zgrade vatrogasnog spremišta u Virje Križovljansko gdje je prijavak i izvješće o realiziranoj vježbi nakon postrojavanja podnio zapovjednik Stjepan Talan. U prisutnosti Nataše Šincek, predsjednice Vatrogasne zajednice općine Petrijanec vježbi je nazočio i Marijan Horvatić, zamjenik predsjednika VZO Cestica, a čestitke vatrogascima na odlično pripremljenoj i realiziranoj vježbi uputio je Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

 


Franjo Talan